Дългогодишният стремеж към по-щедра парична политика тласна лихвените проценти към

...
Дългогодишният стремеж към по-щедра парична политика тласна лихвените проценти към
Коментари Харесай

Ипотеките с отрицателни лихви настъпват към еврозоната

Дългогодишният блян към по-щедра парична политика тласна лихвените проценти към нулеви и негативни нива най-много в Европа. А една датска банка просто надмина себе си като даже ще заплаща на искащите да вземат ипотеки. Както към този момент осведоми banker.bg на 14 август, Jyske Bank - третият по величина заемодател на Дания, предлага ипотечна рента от минус 0.5% по десетгодишните контракти. А банковият водач Nordea разгласи, че пуска 20-годишни заеми с закрепен нулев лихвен % и 30-годишна ипотека с 0.5% годишна рента. Въпросните предложения се отнасят единствено до олихвяването на заемите и не анулират дължимите такси и комисионни за обработка и поддръжка на кредитните сметки, което резервира позитивен годишния % на разноските (ГПР).

Отрицателните лихви и отрицателната рентабилност по държавните облигации са присъщи най-много за Европа, въпреки че в доста огромни международни стопански системи кредитните разноски са близки до нулата. Това подтиква търсенето на жилищни заеми и разпалва гневна конкуренция измежду кредиторите.

Почти 70% от страните от еврозоната са намалили ипотечните си лихви през тази година, като най-съществени са редукциите в Германия, Кипър, Австрия, Люксембург, Франция, Холандия, Португалия, Белгия и Ирландия. В еврозоната те паднаха до рекордно ниските 1.65% през юни - безспорен най-малко откогато през 2000-а стартира събирането на публични данни.

Германските лихви също слязоха до рекордни низини през 2019-а, като за междинния десетгодишен заем те са под един %. Някои немски кредитори към този момент оферират равнища наоколо до 0.5%, по данни на уеб страницата за съпоставяне на стойностите - Interhyp. Реалната вероятност за по-нататъшни понижения на базовите лихвени разноски могат да смъкват много ипотечни лихви наоколо до нула %. Което евентуално ще има стеснен резултат върху жилищния пазар на страната, тъй като едвам 46% от германците живеят в лични домове спрямо 69% приблизително за Европейския съюз.



Франция също не изостава от наклонността - 1.39% междинна ипотечна рента през юни, по информация на "Банк дьо Франс ". Националният банков бранш е извънредно конкурентен - доста кредитори се надпреварват да ухажват клиентите с по-евтини предложения.

Във Англия, за разлика от другите развити европейски стопанства, ипотечните лихви се задържат съвсем без смяна през тази година, макар понижението на кредитните разноски като цяло поради влошената икономическа вероятност на страната. Лихвеният % по двегодишните ипотеки загуби единствено 8 базови пункта от началото на януари до края на юли против 38 точки спад на двугодишните суапови договори. Една от аргументите, съгласно анализатори, е, че "Бенк ъф Инглънд " не предизвиква кредиторите да се пробват да печелят пазарен дял като занижават условията си към клиентите, тъй като е загрижена за финансовата им мощ.

В Съединени американски щати междинната лихвена стойност на 30-годишните ипотеки е 3.6% - най-ниска от ноември 2016-а. В резултат, скокът на търсенето на жилища изстреля общия размер на ипотечния дълг до 9.41 трлн. щ. $ през второто тримесечие, с което надвиши достигнатия по времето на финансовата рецесия от 2008-а връх. Ипотечните брокери също се възползват от подема и се стараят да поддържат темпото: поръчките за рефинансиране на ипотеките са най-вече от три години насам. Ползите за купувачите на жилища обаче не са толкоз основни в градове като Ню Йорк и Сан Франциско, тъй като взривът докара до дефицит на налични жилища.

В Унгария кредитните разноски са много високи тъй като локалните финансови регулатори държат настрани съвсем всички длъжници от по-евтините, само че не толкоз сигурни заеми с плаващ лихвен %. Фиксираната рента по десетгодишните ипотеки сега е към 5% спрямо пазарните поти нулеви лихвени проценти. Всъщност, стремежът към сигурност е засилен от спомените за стилното въодушевление по ипотеките в швейцарски франкове преди финансовата рецесия. Последвалият срив на унгарския форинт към франка тогава умъртви очакванията за лично жилище на 1 млн. унгарци.

Ипотечните лихви в Гърция са се повишили под бремето на държавните и корпоративни задължения. Средната стойност на плаващата рента по жилищните заеми е била 3.08% през юни - растеж от 11 базови пункта в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Планините от проблематични заеми на гръцките банки ги принуждават да се въздържат да отпускат нови заеми даже когато те са обезпечени с жилища.

Ръст на ипотечните лихви е регистриран и в Хонконг поради неспиращите митинги, които охлаждат кредитния вкус. И "Ейч Ес Би Си холдингс " и "Стандард чартърд " са повишили ефикасните си лихвени нива с по 10 базови пункта - до 2.48% през юли, по данни на организация "Блумбърг ".

В Япония политиката на негативни лихвени проценти на "Бенк ъф Джъпен " прави жилищните заеми изцяло налични. Десетгодишните ипотеки с закрепена рента могат да се получат против 0.65%, а "Сумитомо Мицуи концерн банк " предлага даже 0.53 %. Това подтиква покупките на недвижими парцели и на цените в по-големите градове и оказва помощ да се преодолеят годините на спад последвали гърмежа на пазарния балон през 1991-а. Жилищните цени в Токио и покрайнините са се повишили с 1.3% през предходната година, а отвън огромните градски зони - с 0.2% - първият напредък от 27 години насам. На територията на цялата страна обаче те са едвам 38% от нивата от 1991-а, по данни на министерството на земеделието.

Ипотечните лихви в Австралия са паднали с към 40 базови пункта вследствие на лихвените редукции на централната банка на страната през юни и през юли. Средната общоприета плаваща рента в четирите най-големи локални кредитни институции сега е 4.94 %. Спадът на ипотечните лихви в композиция с облекчаването на разпоредбите за кредитиране и изненадващото преизбиране на десноцентристкото държавно управление поддържаха австралийския жилищен пазар. След двугодишен спад парцелите в Сидни нарастват през последните два месеца.

В Южна Африка цените на жилищните заеми остават относително високи. Кредитните лихви за най-надеждните клиенти са към 10%, а ипотечните длъжници могат да се надяват на стойности, които варират в необятен диапазон - от два % отстъпка до пет % надбавка. И до момента в който банките стартират да отпускат заеми, с цел да се конкурират за пазарен дял, ипотечните лихвени проценти евентуално няма да се намалят значително. Инфлацията се задържа висока, а централната банка държи базовата си рента над 6% от 2015-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР