Дългогодишната битка на общинския съветник от Демократична България“ Кремена Петрова

...
Дългогодишната битка на общинския съветник от Демократична България“ Кремена Петрова
Коментари Харесай

“Градус” ще инвестира в чистотата на въздуха в Нова Загора след натиск от Демократична България

Дългогодишната борба на общинския консултант от „ Демократична България “ Кремена Петрова и комитета ѝ за чист въздух в Нова Загора принуди управлението на „ Градус “ да предприеме дейности за решаването на казуса.

За първи път след шест години обгазяване “Градус ” се ангажира да влага в чистотата на въздуха, откакто до момента отхвърляше да има проблем от фабриката за биомаса „ Енерджи-2 “ в покрайнините на 20-хилядния град. По самодейност на Кремена Петрова представител на компанията се срещна в четвъртък вечерта (24 юни) с жителите на Нова Загора, с цел да чуе обществено за терзанията им и да обясни какви ограничения ще се вземат и в какви периоди.

„ У хората има насъбран яд и той е обективен. До този миг компанията отхвърляше казуса, упрекваха ни, че подаваме подправени сигнали, пренебрегнаха нашите тъжби “, съобщи Петрова, която е претендент на “Демократична България ” за народен представител от Сливенския изборен регион с преференция 102.

„ Като представител на комитета “Нова Загора желае да диша ” бях поканена на среща с управлението на „ Градус “ за решаването на казуса. Отказах да бъда медиатор сред компанията и жителите и предложих да се срещнат лице в лице, жителите да споделят паниките си, а от страна на вложителя да се чуе какви решения биха подхванали “, сподели Петрова.

На срещата жителите на Нова Загора описаха по какъв начин нощно време стартира нетърпимо обгазяване на града със задушлива миризма от завода, което ги принуждава да спят на затворени прозорци. Мнозина от тях споделиха, че се тормозят за своето здраве и за здравето на децата си, защото имат и астматични болести. Освен това биомасата се транспортира с камиони от фермите на “Градус ” и по трасето също се получава обгазяване.

„ Градус “, представлявана от самостоятелния член на Съвета на шефовете Георги Бабев, се ангажира да бъде осъществен повсеместен одит на инсталацията за биогаз. След това ще се влага колкото е належащо за чистотата на въздуха. Той подсигурява, че ще бъде формирана работна група с представители на компанията, общината и поданството, с цел да има бистрота на процесите.

„ Хората не престават да упорстват, че тази централа би трябвало да бъде затворена, до момента в който не бъде решен казусът и те имат цялостното право, тъй като 6 години цяла Нова Загора с две околни села живее, спи и се храни в воня. Много воня, доста обещания на страна на „ Градус “ и до момента никакви резултати. Надяваме се, че най-малко тази среща ще бъде малко по по-ползотворна и ще способства за решение на казуса “, съобщи Петрова.

По гледище на комитета „ Нова Загора желае да диша “ „ Градус “ ще би трябвало да се ангажира с съответни периоди за решаването на казуса – инсталирането на нужните филтри, които да прекратят обгазяването. Кремена Петрова упорства да се построи и система за мониторинг на въздуха с най-малко три станции в разнообразни краища на града, а информацията да е обществена.

„ Като претендент на “Демократична България “ за депутат ще продължа, както и до момента, да пазя ползите на своите съграждани. В Народното събрание ще работя за смяна в законите – за околната среда, за чистотата на атмосферния въздух, за отпадъците, тъй като пропуски в тези закони дават опция на недобросъвестни вложители да търсят малки врати и да заобикалят закона. Те работят на ръба на закона “, сподели Петрова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР