Дълго време Западът твърдеше, че военната мощ на Русия не

...
Дълго време Западът твърдеше, че военната мощ на Русия не
Коментари Харесай

Циркон, Торнадо и дронове-камикадзе - расте технологичното превъзходство на Русия на фронта

Дълго време Западът твърдеше, че военната мощност на Русия не е толкоз огромна. Конфликтът в Украйна обаче потвърди противоположното, написа самостоятелният геополитически и боен анализатор Драго Боснич на уеб страницата infoBRICS. Москва употребява разнообразни типове съвременни оръжия, а безпилотните самолети, съчетани с артилерия, сътвориха смъртоносна композиция.

Въпреки десетилетията на русофобска агитация за хипотетичната „ софтуерна назадничавост “ на Москва, военните анализатори по света са наясно, че това изказване е неуместно. Както Руската империя, по този начин и Съветският съюз имат безценен принос за световното софтуерно развиване. Съвременна Русия върви по техните стъпки, изключително в региона на високите военни технологии, както се вижда от нейното предимство в тази област в Украйна.

Това стана явно през последните седмици, когато най-новите и най-модерни западни оръжия бяха всеобщо унищожавани в Украйна. Това обаче не значи, че Русия ще спре да модернизира своите стандартни оръжия. Москва интензивно употребява нови хиперзвукови ракети, изтребители от ново потомство и дронове-камикадзе, изстрелвани от реактивни системи за залпов огън (РСЗО).

Според западни и украински източници Москва е употребила хиперзвукова крилата ракета 3М22 " Циркон " с прямоточен мотор за нанасяне на удари по Украйна. Експерти от Киевския научно-изследователски институт по правосъдна експертиза (КНИИСЕ) настояват, че при ракетния удар на 7 февруари е употребен най-малко един " Циркон ". Докладът им включва и общоприетото пропагандно изказване, че ракетата е „ употребена против цивилни “.


Безсрамните неистини за Русия станаха нормални както за политическия Запад, по този начин и за неонацистката хунта. Това включва и изказвания, че Москва непрекъснато „ изчерпва ракетите си “, само че в това време сякаш „ продължава да нанася удари по жилищни региони “. Докато НАТО и режимът в Киев сигурно ще продължат да вършат тези неуместни изказвания, преимуществото на Русия в хиперзвуковата технология нараства стремглаво.

Освен това, съгласно полски и американски източници, " Циркон ", употребен против силите на неонацистката хунта, е бил изстрелян от наземни системи. И макар че съветските военни са съобщавали за това преди, няма безапелационни доказателства, че " Циркон " -ът се употребява по този метод.

Въпреки че има малко обществена информация за съветската хиперзвукова ракета, част от информацията изтече. „ Циркон “ е подложен във отвесните кафези за универсалния пукотевица УКСК 3С14, сходно на неговия прямоточен аналог – свръхзвуковата ракета П-800 „ Оникс “. Последната може да се изстрелва и от бреговата ракетна система Бастион-П. Това допуска, че " Циркон ", сходно на " Оникс ", също може да бъде изстрелян от Бастион-П.

Обсегът на полета на хиперзвуковата ракета с наземно изстрелване " Циркон " е 1500 километра, а скоростта ѝ е 9 Мах. Обсегът на пукотевица на " Циркон " е съвсем два пъти по-голям от " Оникс ", а скоростта му - съвсем три пъти.


Трябва да се означи, че украинските военни постоянно се оплакват, че не могат да смъкват свръхзвукови ракети „ Оникс “ заради тяхната скорост и маневреност. Това обаче явно не им пречи да „ смъкват “ по едно и също време шест хиперзвукови „ Кинжала “, даже и единствено два от тях да бъдат изстреляни.

 

Всички смешки настрани, хиперзвуковите ракети сигурно не са единственото ново оръжие, употребявано от Русия. Споменатите нагоре експерти от КНИИСЕ настояват, че са разкрили фрагменти от съветската стелт крилата ракета Х-69 (бивша Х-59МК2).

Всички модерни съветски бомбардировачи и изтребители, на първо място Су-57, могат да употребяват тази нова крилата ракета. Х-69 е осъвременена трансформация на Х-59 " Gadfly " с усъвършенстван стелт, обсег на полета, скорост и мощ на бойната глава.

Масивната 310-килограмова бойна глава на X-69 се употребява за заличаване на предпазени цели и има деклариран обхват от 300 километра. Освен това Су-57 може да изстреля ракета от вътрешните си оръжейни отсеци, което го прави още по-труден за прихващане. Според някои военни източници един Су-57 е изстрелял минимум три ракети Х-69 по разнообразни цели, без да бъде открит, опровергавайки изказванията на западната агитация, че Су-57 „ има незадоволително равнище на стелт заради огромното си радарно сечение.

Руският изтребител Су-57 се употребява от началото на Специалната военна интервенция (СВО). Постоянното доставяне със западни оръжия на неонацисткия режим в Киев принуди Москва да усили потреблението на Су-57, което разшири така и така впечатляващите благоприятни условия на Русия за нанасяне на далечни удари.

И въпреки всичко Русия сигурно не подценява може би най-важните аспекти от военното си владичество в Украйна – безпилотните самолети и артилерията. 9K515 " Торнадо-С ", осъвременена версия на MLRS с огромен обхват на деяние BM-30, стана по-смъртоносен. Москва стреля от него с дронове камикадзе и баражиращи муниции, като по този метод съчетава две от главните му преимущества в едно.

Вероятно най-лошото за силите на киевския режим е, че " Торнадо-С " може да изстрелва ракети 9М542, поправени от ГЛОНАСС, с обхват на поразяване до 130 километра. Модернизираната версия 9M544 беше тествана през 2020 година и има обхват на полета от 200 километра. Това може експоненциално да усили бойния обхват на безпилотните самолети камикадзе, необятно употребявани от Русия. Неговите пускови установки за ракети с огромен обхват могат да изстрелват тези дронове.камикадзе и баражиращи муниции от огромно разстояние, намалявайки опцията за прихващане или заличаване на пусковите установки.

Не е ясно какви дронове камикадзе ще бъдат употребявани вместо бойни глави на стандартни ракети, само че Москва разполага с необятна гама от съвременни муниции. През последните години Русия изцяло преодоля изоставането си в производството на дронове, една от дребното области, в които тя изостана след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Руските дронове надминаха всички упования както в страната, по този начин и в чужбина. Както споменахме по-рано, дроновете, съчетани с артилерия, разрешиха на Русия да сътвори най-смъртоносната композиция на актуалното (и бъдещо) полесражение, защото няма надеждна отбрана против нея.

Това сигурно е неприятна вест за режима в Киев и политическия Запад. Те непрестанно се оплакват от съветските средства A2/AD (за ограничение и въздържане на достъпа и маневрирането), които съществено подкопават нападателните качества на НАТО.

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР