Дълго време сред жителите на Соломоновите острови имаше легенда за

...
Дълго време сред жителите на Соломоновите острови имаше легенда за
Коментари Харесай

Кошмарни същества! Учени заснеха гигантски плъхове да чупят кокосови орехи СНИМКА

Дълго време измежду жителите на Соломоновите острови имаше легенда за великански галактически плъхове, живеещи измежду дърветата и способни да цепят кокосови орехи с големите си зъби. Въпреки това дали такива колоси в действителност съществуват или хората са бъркали други животни с големи плъхове, дълго време остава мистерия.

Всичко се промени през 2017 година, когато екип от учени от Field Museum в Чикаго откриха единствения жив образец от гигантския плъх по време на експедиция. След това учените направиха ДНК разбор и потвърдиха, че са разкрили изцяло нов тип. Новият тип е наименуван великански плъхове Wangunu (Uromys vika).

Изследователите са разкрили, че тези великански плъхове Wangunu са в положение да доближат невероятните 45,7 сантиметра дължина и да тежат към 1 кг, което ги прави три до четири пъти по-големи от типичните черни или кафяви плъхове, пише New Atlas.

Въпреки че беше открит единствено преди няколко години, този нов тип великански плъхове бързо беше включен в листата на застрашените и домът му в преходната зона на Заир за жалост е под опасност. Дълго време учените не можеха да срещнат още веднъж гигантския плъх Вангуна заради извънредно дребната им популация, само че през днешния ден всичко се промени.
 великански плъх Снимка с капан на камерата на гигантския плъх Wangunu, неосезаем тип, който в никакъв случай преди не е бил сниман на снимки Снимка: Tyrone Lavery
Учените са сложили клопки за камери към остров Вангуну, където живеят гигантските плъхове. В резултат на това те съумяха да снимат тези големи гризачи за първи път, до момента в който чупеха кокосови орехи. Според водещия създател на проучването, доктор Tyrone Lavery от университета в Мелбърн, великански плъхове се появяват в 95% от фотосите, които екипът съумя да направи.

Екипът прегледа фотосите и откри, че изобразяват четири обособени индивида. За страдание, учените също допускат, че тези невероятни фотоси на великански плъхове може да са първите и последните. Това се дължи на бързото понижаване на популацията и загубата на местообитания.
Според Лавери изображенията демонстрират, че гигантските плъхове Wangunu живеят в девствените гори на Заир - тези региони съставляват единственото останало местообитание за типа. Уви, държавното управление по-рано се съгласи на обезлесяването в Заир и в случай че то продължи, може да докара до изгубването на този великански тип.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР