Дълго отлаганият дебат за правото на аборт в Полша най-после

...
Дълго отлаганият дебат за правото на аборт в Полша най-после
Коментари Харесай

Ще станат ли законни абортите в Полша? Въпросът може да разклати властта на Туск

Дълго отлаганият спор за правото на аборт в Полша най-сетне влезе за разискване в Народното събрание.

Крайното решение е значимо освен тъй като доста дами се бореха с години за узаконяване на абортите в страната.

Казусът е изключително сензитивен, тъй като провокира и първи сигнали за разединение в ръководещата коалиция, водена от Доналд Туск.

Именно Туск беше този, който след идването си на власт през декември, даде обещание да върне законното право на дамите да приключват бременността си. Мотивът му е, че решението за родителството не може да се взема " от духовник, прокурор или партиен водач ".

Очакванията бяха, че дебатите в полския парламент ще стартират още след образуването на държавното управление през декември 2023. Част от сътрудниците в ръководството, в това число ръководителят на долната камара Шимон Холовня ( " Полша 2050 " ), обаче отложиха полемиките за след локалните избори, които се организираха на 7 април.

Вотът в неделя донесе победа на обединението на Туск в огромните градове. Опозиционната партия " Право и правдивост " обаче събра повече гласове на изборите за 16-те районни събрания на страната, запазвайки позициите си в консервативните селски региони в Източна Полша.

Сега дебатите за легализирането на абортите слагат пред ново тестване обединението към Туск поради по-консервативните възгледи на партии като " Полша 2050 ", водена от Холовня, и по-малкият им сътрудник " Левица ".

За болшинство при гласуването са нужни 231 гласа. Коалицията на Туск има 248 от 460 места в долната камара на Народното събрание. " Гражданската коалиция " има 157 депутати, " Полша 2050 " -заедно с Полската национална партия - 65, а Левицата - 26.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР