Дълго отлагах този материал. Има истории, които ме смиряват и

...
Дълго отлагах този материал. Има истории, които ме смиряват и
Коментари Харесай

Историята на прислужницата - трети сезон е тук!

Дълго отлагах този материал. Има истории, които ме смиряват и ме карат да се усещам дребна и нежна в света. Но има и такива, които разсънват нещо, тлеещо у мен. Огън. И след тях оставам изпепелена и в това време – извънредно решителна.

Една такава история е разказана в сериала (The Handmaid's Tale), истинска продукция на стрийминг платформата Hulu, чийто премиерен епизод от трети сезон излиза на 5 юни (в България ще е наличен на 6 юни по HBO GO).

на продукцията е построен върху едноименния разказ на Маргарет Атууд . А идващият надгражда историята и заплита сюжета. Трудно бих могла да опиша цялата символика и скрити послания на кино лентата, тъй като те са доста и комплицирани. „ Историята на прислужницата “ ни демонстрира едно антиутопично общество, съществуващо на територията на Съединени американски щати. Социумът е управителен съгласно фанатичното пояснение на Стария Завет и разнообразни истории в него. Характеризира се с изключителна свирепост и пуританско отношение, видимо единствено към дамите, само че в действителност пострадали са всички членове на обществото.



Филмът повдига голям брой въпроси, които са извънредно значими за днешния свят и демонстрира една ужасяваща вероятност за бъдещето ни. Проблемите, върху които се концентрира, са мястото и ролята на дамата в обществото. Всъщност дамите са изтласкани в периферията на обществения и политически живот, сведени са до безропотни същества, чиято единствена функционалност в биологичен проект е репродуктивната. В обществен аспект мястото на дамата е зад мъжа.

Привидно съществува привилегированата обществена група на господарките, които би трябвало да живеят един благополучен и нехаен живот. Но на тях също им е неразрешено да работят, четат, да пишат или да приказват свободно. Това, съгласно мъжете, които построяват и управляват обществото, е висше богатство, тъй като в предишното дамите са били натоварени с отговорности, които са ги отдалечили от тяхната същина и биологична съдба – да раждат и да отглеждат деца.

Наказанията за закононарушенията са жестоки, бих споделила даже извратени – рязане на разнообразни крака, побой, белязване, ослепяване и други Академичната, духовната и интелектуална общественост е срината и по-голямата й част е избита, наред с другите в обществото – хора с друга полова ориентировка и други общности, рушащи моралните устои на социума.

Най-потресаващото обаче е, че всичко, разказано от Маргарет Атууд и екранизирано от Hulu, се е случвало в човешката история. В изявление за английския The Guardian от 2012 година авторката споделя, че всички изтезания са исторически обстоятелства

  " Основните настоящи касти, обезличаването и разкъсването на човешките същества, облеклото, с което се отличават кастите и обществените съсловия, изнасилването и присвояването на деца от режима, тяхното възпитаване и развъждане от високопоставени чиновници, възбраната за ограмотяване и отричането правото на благосъстоятелност: всичко това са исторически обстоятелства и доста от тях не са се случвали в други религии или култури, а са част от предишното на западното общество и християнската  традиция ". 

    И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР