Дълги години цената на електрическата енергия, особено за битовите консуматори,

...
Дълги години цената на електрическата енергия, особено за битовите консуматори,
Коментари Харесай

Константин Константинов: Поддържането на цената на електрическа енергия под пазарните нива е бомба със закъснител

Дълги години цената на електрическата сила, изключително за битовите потребители, се употребява за изкуствено основаване на усещането, че по този начин вършим положително за хората, като по неестествен метод поддържаме цената под пазарните равнища. Това е явно много елементарен инструмент, само че никога не е пазарно това държание, тъй като се трансформира като бомба със закъснител. Това разяснява Константин Константинов, изпълнителният шеф на " Българската самостоятелна енергийна борса " пред кореспондент на " Фокус "  по време на Първия интернационален конгрес " BE RENEWABLE 2023: Енергийна гражданска война ".

" Фокус "   е медиен сътрудник на събитието.

По думи на специалиста колкото повече подтискаме цена на електрическата енергия на по-ниско равнище, по отношение на пазарната, " по този начин тези, които създават тази стока страдат, банкрутират и най-малкото са неефективни. "  

България е една от последните страни в Европейски Съюз в процеса на либерализирането на пазара на електрическа сила, излиза наяве още от Константинов.

Оттогава се одобряват редица законодателни и регулаторни ограничения, които имат за цел да хармонизират българското законодателство с това на Европейския съюз и да подсигуряват свободен и транспарантен пазар на електрическа сила.

Диверсификацията на пазара на електрическа сила е опцията да се разнообразят източниците и типовете на електрическата сила, които се употребяват за облекчаване на потребностите на консуматорите. Това значи, че консуматорите могат да купуват електрическа сила от разнообразни производители, които е генерирана от разнообразни типове горива или възобновими източници.

Друга цел е повишението на сигурността и устойчивостта на енергийната система, както и спад на въздействието върху околната среда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР