Дългът на България се увеличава с най-голямата скорост в историята

...
Дългът на България се увеличава с най-голямата скорост в историята
Коментари Харесай

Николай Василев: Мерките вдигат инфлацията, когато кабинетът харчи повече

Дългът на България се усилва с най-голямата скорост в историята ни – 362 лв. на секунда. Ако държавното управление изкара целия си мандат, то самото възнамерява общественият дълг в края на мандата да бъде примерно 52 милиарда лв.. Това сподели Николай Василев в предаването „ 120 минути “ по бТВ.

Според него оповестеният от държавното управление като антикризисен пакет ограничения не може да се назова „ антиинфлационен “. „ Те са проинфлационни дори. Когато държавното управление харчи повече, изключително за обществени разноски, подвига инфлацията, тъй че това въобще не е предмет на спор “, разяснява Василев.

Две ограничения обаче той съобщи, че утвърждава. Едната е прагът за регистрация по Данък добавена стойност да бъде нараснал от 50 на 100 000 лева, което ще помогне на най-малкия бизнес да се отърве от непотребна бюрокрацията, счита икономистът. Втората мярка е, че се усилва данъчният заем за работещите родители с деца. „ Това не е неприятно, въпреки че аз бих предпочел доста по-всеобхватна демографска политика, която да докара освен до дребни стотинки за родителите, което е добре, само че да докара до внезапно повишение на раждаемостта и също по този начин миграционна политика, която да разрешава повече българи да остават в България и да се връщат “, сподели още той.

По думите му 0% Данък добавена стойност за хляба няма да се отрази в крайната цена за потребителите, а може да докара до злоупотреби, както и да породи предпочитание и в други браншове да се желае сходно нещо.

Василев назова ограниченията за горивото антисоциални, тъй като съгласно него бедните заплащат сметката на богатите. „ Всъщност веригите в пазарна стопанска система могат да сложат, каквито цени желаят. Те могат в този момент да вдигнат цената на 5 лева и да с отстъпката да получават от страната 25 стотинки, да понижат на 4,75. Подобни неправилни ограничения могат до доведат и до различен тип изкривявания. Сега, в случай че българското гориво е много по-евтино от това в прилежащи страни, ще имаме доста непознати водачи, директни и други, които ще пълнят в България и няма неприятно в това, само че ще получават дотация от българските данъкоплатци. Това е погрешно, значи ние с нашите нищожни пари ще плащаме на непознатите водачи дотация за гориво. Който мисли сходни ограничения, е популист, само че не схваща от дълбочината на въпроса “, разяснява Василев.

Неговата прогноза за инфлацията до края на годината е за 16%.

Според Василев е пристигнал и краят на евтините заеми.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР