Далечните краища на Слънчевата система са мрачно и далечно царство

...
Далечните краища на Слънчевата система са мрачно и далечно царство
Коментари Харесай

Цял един свят може да се таи в краищата на Слънчевата система

Далечните краища на Слънчевата система са тъмно и далечно царство с особености, които ни убягват. Толкова надалеч от светлината на Слънцето, че даже една относително огромна планета може елементарно да остане незабелязана.


Транснептуновите обекти (ТНО), които са открити там, оттатък орбитата на Нептун, демонстрират някои особени характерности на групиране, които биха могли да свидетелстват за съществуването на прикрит свят. Това накара учените да предложат концепцията за Планета 9 - огромна земна планета, която се крие надалеч оттатък обсега на видимост, оповестява " Science alert ”.

Двама учени излязоха с различно пояснение: по-скромен, сходен на Земята свят, ситуиран доста по-близо от оспорваната Планета 9, на наклонена орбита, който би могъл да изясни любопитното държание, приписвано на съществуването на нещо по-голямо.

Според планетарните учени Патрик София Ликавка от университета Киндай в Япония и Такаши Ито от Националната астрономическа обсерватория на Япония този свят, заледен и мрачен толкоз надалеч от Слънцето, би бил с маса не по-голяма от 3 пъти тази на Земята и не по-далеч от 500 астрономически единици от Слънцето.

" Предвиждаме съществуването на сходна на Земята планета и няколко транснептунови обекта на особени орбити във външната Слънчева система, които могат да послужат като наблюдателни знаци за пертурбациите на хипотетичната планета ", пишат те.

„ Най-отдалеченият индивидуален обект в Слънчевата система, който успяхме да открием, беше на разстояние 132 астрономически единици от Слънцето. За съпоставяне, Плутон се намира на приблизително разстояние от към 40 астрономически единици от Слънцето “, споделят още Ликавка и Ито.

Но след Нептун (на 30 астрономически единици от Слънцето) има цялостен куп ледени скали и планети джуджета, които се простират докъдето стига погледът. Това е поясът на Кайпер, а съдържащите се в него обекти са ТНО.

„ През последните години благодарение на по-чувствителни телескопи и изследвания успяхме да открием още куп ТНО, в сравнение с бяха разпознати преди, което разреши на учените да стартират да виждат закономерности “, прибавят планетарните учени.

„ Една от тези закономерности е скупчването. Някои групи от ТНО се групират и движат дружно в групи по наклонени или наклонени орбити, което допуска, че са били гравитационно повлияни от нещо доста по-голямо от по-малките обекти, които сме съумели да видим до момента “, прецизират те.

През 2016 година астрономите от Калифорнийския софтуерен институт Майк Браун и Константин Батигин показаха като провинен хипотетичната Планета 9. Смята се, че тази планета е с маса към 6,3 пъти по-голяма от тази на Земята и обикаля на разстояние, по-голямо от 460 астрономически единици.

Но те не са първите, които дават пояснение. През 2008 година Ликавка и сътрудника му Тадаши Мукай, тогава в Университета в Кобе, означават скупчването на TНO и оферират хипотетична скрита планета от пояса на Кайпер.

Сега, откакто разполагат с повече данни за това, което се намира там, Ликавка и Ито преразглеждат концепцията и я усъвършенстват. Те са разкрили свойствата на хипотетична планета, която би могла да изясни няколко особености на пояса на Кайпер. По-нататъшни наблюдения биха могли да дефинират дали са прави./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР