Дака, Бангладеш – Всеки път, когато Mosammat Mayna влезе в

...
Дака, Бангладеш – Всеки път, когато Mosammat Mayna влезе в
Коментари Харесай

Бангладеш се бори с рекордните смъртни случаи от денга, тъй като моделът на заболяването се променя

Дака, Бангладеш – Всеки път, когато Mosammat Mayna влезе в отделението за денга в болница Mugda в столицата на Бангладеш, тъга и боязън обгръщат мозъка й.

23-годишната работи като чистачка в болничното заведение единствено от към месец и единствената причина да получи работата е, че сестра й, Мария Ратна, умря от денга предишния месец, до момента в който изпълняваше отговорностите си като чистачка в същото поделение.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Защо Израел се прицелва в палестински лечебни заведения? Psyops, споделят анализатори Гамбийските родители се „ борят за децата “ в знаков развой за гибелта на сироп в Индия Как лечебните заведения станаха „ почтена игра “ във войната на Израел против Газа „ Крещете на света, спрете геноцида ': Индонезийски медици се събират за Газа завършек на списъка

„ Сестра ми работи неуморно в продължение на месеци по време на тазгодишната зараза от денга и в последна сметка прихвана заболяването. След като тя умря, управлението на болничното заведение ми предложи нейната работа “, сподели Майна пред Al Jazeera.

„ Семейството ни беше унищожено от гибелта на Ратна, само че защото бях без работа, одобрих предлагането, макар че бях доста изплашен. “

Бангладеш е подложен на най-тежката зараза от денга в историята, като лечебните заведения са цялостни до краен лимит, а броят на смъртните случаи нараства. Миналата сряда страната записва 24 смъртни случая – най-високият за един ден – от заболяването, пренасяна от комари.

Докато заболяването не се популяризира от човек на човек, комар, който ухапе инфектиран пациент, по-късно става притежател и може да съобщи денга на други хора, които ухапе. Това прави местата с висока централизация на пациенти с денга - като болничното заведение, където работи Mayna - по-опасни за тези, които към момента не са инфектирани.

Здравните специалисти са разтревожени, защото денга нормално отшумява в района на Южна Азия, когато годишните мусонни дъждове спрат до края на септември.

Към понеделник минимум 1549 души – в това число 156 деца, от новородени до деца на възраст 15 години – са умряли от заболяването в Бангладеш, която е записала общо 301 255 случая на денга тази година, съгласно Генерална дирекция на държавното управление на здравната работа (DGHS).

Рекордните смъртни случаи са почти пет пъти миналогодишния брой от 281 смъртни случая – най-високият за една година в историята на Бангладеш – до експлоадирането тази година. Предишният най-голям брой случаи за една година – 1 01 354 – беше регистриран през 2019 година

„ Никога не съм бил очевидец на зараза от денга в подобен размер “, сподели шефът на болница Мугда доктор Мохамед Ниатузаман пред Ал Джазира, добавяйки, че пациентите се стичат от цялата гъсто обитаема страна. „ Много е извънредно да видите толкоз огромен брой пациенти с денга през ноември. “


Избухване на „ епидемиологична “ съразмерност

По-рано огнищата на денга бяха значително лимитирани до гъсто обитаеми градски центрове като столицата Дака, където живеят повече от 23 милиона души. Експертите настояват, че тази година заболяването е достигнала всяка област, в това число и селските.

Данните на DGHS споделят, че 65 % от докладваните случаи тази година са отвън Дака – за първи път столицата има по-малко случаи от останалата част на страната.

Сохайла Бегум пристигна в болница Мугда от южния квартал Патуахали с 11-годишната си щерка, която има висока температура повече от седмица. Тъй като няма свободни кревати, те стоят в коридорите на болничното заведение.

„ Когато треската й се утежни, лекарите в регионалната болница ни споделиха неотложно да я закараме във всяка добра болница в градовете “, сподели тя пред Al Jazeera, добавяйки, че ситуацията на щерка й се е подобрило.

„ Дойдохме в Дака, само че в този момент ни свършват парите. Тук всичко е толкоз скъпо. Ще имаме проблеми, в случай че останем по-дълго. ”

Експерт по публично здраве и някогашен шеф на DGHS доктор ANM Нурузаман сподели пред Al Jazeera, че тазгодишната зараза е не по-малко от зараза.

„ Проблемът е, че сериозността на денга някак си е изчезнала от радара на обществеността и медиите, защото страната минава през политически ужас преди идващите избори “, сподели той.

Очаква се Бангладеш да организира общите избори на 7 януари на фона на политическа неустановеност и принуждение, обхващащи страната, защото главната опозиционна Бангладешка националистическа партия (BNP) упорства за отстраняването на ръководещото държавно управление на Лигата Авами и назначението на краткотрайна администрация за обезпечаване на свободни и почтени гласувания.

„ Денгата е сериозна рецесия, защото моделът и тежестта на болестта се трансформираха и се утежниха. Правителството от дълго време трябваше да го разгласи за изключително състояние “, сподели Нурузаман.

Правителствени чиновници настояват, че са създали всичко, с цел да спрат разпространяването на денга и че оповестяването й за изключително състояние или зараза не би имало огромна разлика.

„ Всички държавни лечебни заведения в страната бяха инструктирани да отворят специфични отделения за денга при започване на август. Министерството на здравеопазването също отпусна незабавен бюджет за битка с епидемията “, сподели доктор Мохамад Робед Амин, шеф на отдела за незаразни заболявания в DGHS, пред Al Jazeera.

„ Проблемът е, че здравната система на нашата страна има съществени ограничавания, защото ние сме многочислено население и е съвсем невероятно да осигурим опазване на здравето и лекуване за всички “, сподели той.

Амин означи, че случаите и смъртните случаи тази година са „ ненормално високи “ заради няколко аргументи. „ Първата и най-важна причина е преобладаващото разпространяване на вариант денга вид Denga измежду пациентите “, сподели той.

Денга има четири типа: Den-1, Den-2, Den-3 и Den-4. Човек става имунитет против тип денга след заразяване, само че не и против други типове.

„ През последните няколко години Бангладеш имаше най-вече варианти вид Den-3 и хората бяха развили имунитет против него. Но тази година над 75 % от пациентите бяха диагностицирани с Den-2 и съвсем всички пациенти, които починаха, бяха наранени от този съответен вариант “, сподели Амин, добавяйки, че голям брой изследвания са открили, че епидемията от Den-2 е по-лоша, когато се следва по години на разпространяване на Den-3.

 признаци на денга

Друга причина за високите смъртни случаи е епидемията в селските региони, сподели той.

„ Тази година заболяването се популяризира в цялата страна, а в селските региони здравните заведения са доста нищожни. Освен това множеството хора не са наясно с тежестта на болестта. Ако не получите лекуване в точния момент, това може да стане съдбовно. И това се случи в доста области. “

Какво аргументи рекордните смъртни случаи

Междувременно ентомолозите споделят, че може да са разкрили вероятната причина зад тазгодишната рекордна зараза.

Кабирул Башар, професор по здравна ентомология в университета Джахангирнагар в Бангладеш, сподели пред Ал Джазира, че моделът на намаляване на денга до септември се е трансформирал предходната година, когато заболяването доближи своя пик през октомври и аргументи 86 смъртни случая. Година преди този момент през 2021 година този брой беше 22.

„ Миналата година алармирахме, като казахме, че самият модел на заболяването се е трансформирал. Сега денгата към този момент не е заболяване, обвързвано с мусоните, това е целогодишно нещо “, сподели Башар, който е и единственият теоретичен специалист в Националния комитет за битка с денга на страната.

Ученият сподели, че изменението на климата трансформира моделите в температурата, преваляванията и други естествени феномени.

„ Сега виждаме съвсем като мусон непрекъснат дъжд през октомври и началото на ноември. Това трансформира размножаването и виталния цикъл на популациите от комари Aedes “, сподели той, имайки поради вида комари, които придвижват денга.

 Денга

Денгата е най-разпространена в Южна и Югоизточна Азия сред юни и септември, когато застоялата вода е идеалното местообитание за комара Aedes, който нормално се развъжда в чиста вода и се храни денем.

Но в новаторско изобретение Башар, който учи комарите повече от две десетилетия, откри, че комарите в този момент се развъждат даже в мръсни канали и в солена морска вода.

„ Така че, от една страна, имате извънредно непрекъснати дъждове през отвън сезона, които обезпечават идеална почва за тяхното размножаване, а въпреки това, имате комарите, които уголемяват хоризонта си за възпроизвеждане. Това е двоен удар “, сподели той пред Ал Джазира.

Ентомолозите откриха също, че двата най-широко употребявани инсектицида, малатион и темефос, са станали „ безполезни “ против комарите Aedes в Бангладеш.

„ Тези два инсектицида са се трансформирали в субинсектицид, губейки ефикасността си против комари, защото са развили устойчивост “, сподели доктор Голам Шароуър, професор в Националния институт по превантивна и обществена медицина.

„ За страдание, множеството от нашите градски корпорации в цялата страна към момента употребяват тези два инсектицида, които оказват помощ доста малко при управлението на популацията на комарите. “

Башар сподели, че държавното управление би трябвало да одобри пълностоен петгодишен проект за надзор на разпространяването на денга и в последна сметка да изкорени популацията на комарите Aedes.

„ Болестта единствено ще се утежни през идващите години, в случай че подобен проект не бъде задействан неотложно “, сподели той.

Обратно в болница Мугда в Дака, Майна, съкрушена от извънредно дългата зараза от денга, стартира да съжалява за решението си да работи като чистачка.

„ Мислех, че денга ще отшуми с края на дъждовния сезон, само че пациенти не престават да идват всеки ден. Забравете леглата в отделенията, няма място даже в коридорите на болничното заведение “, сподели тя пред Al Jazeera.

„ Страхувам се, че може и аз да свърша като сестра си. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР