Даже да не сте сред участниците на световния арт пазар

...
Даже да не сте сред участниците на световния арт пазар
Коментари Харесай

След „Спасителят на света” ще има ли нов пазар на шедьоврите?

Даже да не сте измежду участниците на международния арт пазар сигурно сте се впечатлили от „ Спасителят на света” на Леонардо да Винчи. Той бе продаден през 2017 година за 450.3 млн. $. Нещо немислимо преди 10 години, когато се отчиташе нескончаем спад в цените на творбите на изкуството.

Но най-важната наклонност от миналите 10 години не бяха колосалните суми – знак на рискована смелост. Общото усещане е, че има по-голямо многообразие на скъпи творби на изкуството, в които си коства да се влага.

Това не е единствено констатация, а цяла сюжетна линия, проследена от авторитетното американско издание ARTnews.

След началото на международната финансова рецесия, пазарът на изкуство стартира да се възвръща по-бързо от предстоящото. През зимата на 2008 година се вършат прогнози, че бъдещото десетилетие ще наподобява на 90-е години на предишния век. Тогава, вследствие на срутва на японския арт пазар в края на 80-е, рецесията се придвижва и на международния. Но мрачните предсказания не се сбъдват.

Опровергани са от рекордните продажби в най-горния сегмент на пазара. Нещо, което Тобиас Майер, индивидът, разгласен от „ Гардиън” за най-влиятелния търговец на изкуство за 2014 година, назовава „ пазар на шедьоври “. Благодарение на тези продажби на артефакти през днешния ден съществува и витален „ междинен пазар” на творби на изкуството против седемцифрени суми.



Всичко потегля от 2009 година с рекордната продажба на сбирката на Пиер Берже и Ив Сен Лоран за 375 млн. евро (средствата от нея са предопределени за Фондацията за проучвания на СПИН, основана от стилния дизайнер и спътника му). През 2010 година следва продажбата на скулптурата „ Ходещият човек I “ на Алберто Джакомети за 104.3 млн. $. Тя е купена от милиардерката Лили Сафра, вдовица на банкера Едмонд Сафра.

Пак през 2010 година за рекордните 106.5 млн. Лен Блаватник купува „ Гол модел, зелени листа и бюст “ на Пабло Пикасо.



Но най-ясният знак, че пазарът на изкуство няма да бъде срутен поради тежките последствия от финансовата рецесия, са серията аукциони „ Карт Бланш” (за 117 млн. долара) в представителството на „ Филипс де Пюри “ в Ню Йорк. Започват през ноември 2010 година и са проведени от Филип Сегало – някогашен кадър на „ Кристис “, където отговарял за модерно изкуство. През 2011 година на аукцион на „ Сотбис” „ Абстрактна картина” на Герхард Рихтер е продадена за 4.5 млн. $ – или за 50% повече спрямо цената, на която е купена четири години по-рано. Същата вечер „ Сотбис” продава още седем произведения на Рихтер. На пазара на изкуство царува учудване – никой не е очаквал, че всичките осем произведения на немския художник ще се продадат толкоз скъпо – измежду тях има продадени и за 20 млн. $, и за 18 млн. $. Абстрактните картини на Рихтер, изключително по-големите му работи, ще продължат и в бъдеще да са съществена движеща мощ на арт пазара.



През 2013 година аукционните къщи стават все по-влиятелни и все по-често продават произведения за над 40 милиона $.

Специалният интерес към обществените търгове слага началото на аукциони, проведени от куратори. На тях предлаганите произведения са комбинирани в разнообразни тематични категории. Това разкрива повече детайлности за ползите на евентуалния покупател. От май 2014 година до май 2016 година „ Кристис” провежда специфични търгове, отдадени на „ пазара на шедьоври “. На най-успешния от тях, провел се през май 2015 година, общата цена, на която са продадени артефактите, е 705 милиона $. Две години по-късно, през ноември 2017 година, „ Кристис” шокира света с 450.3 млн. $ за „ Спасителят на света” на Леонардо да Винчи. Това на процедура е краят на „ пазара на шедьоври”, макар че и по-късно са продавани доста скъпи картини.

Заради „ пазара на шедьоври” стартира да се постанова концепцията, че изкуството е обособен капиталов клас активи (наравно с облигациите, недвижимите парцели, скъпите метали, валутата). Ето за какво стартират да се оферират и редица услуги, свързани с тези активи. Различни финансови институции създават тактики за изкуство, появяват се бутикови финансови компании, а консултанти – изкуствоведи – стартират да овладяват езика на финансите. Няколко топ финансови експерти мигрират в света на изкуството, най-много в интернационалната аукционна къща „ Сотбис”, която стартира да ползва самобитна тактика по какъв начин повече творби на изкуството да се трансфорат в инвестиция.

Но съгласно специалисти няколкото продажби за деветцифрени суми в интервала 2010 година - 2015 година не могат да трансфорат изкуството в обособен капиталов клас активи. Невероятните цени, на които са продадени превъзходни творби на художници като Джакомети, Модиляни, Пикасо, Матис, Мунк, Бейкън, Ротко, Рихтер и Уорхол - основават високо стойностен, само че доста стеснен пазар. Броят на колекционерите, задоволително богати и встрастени в изкуството, с цел да вложат 50 милиона $ и повече в картина, е и ще бъде пренебрежимо дребен. Брет Горви, да вземем за пример, индивидът, отговарял в „ Кристис” за най-скъпите творби на изкуството, разкрива, че имал лист с клиенти, подготвени да похарчат най-малко 50 милиона $ за картина. В него били вписани единствено 141 имена.

Без подозрение колекционерите на изкуство са доста повече. Консултантската компания „ Найт Франк” пресмята, че през 2019 година общо 198 342 семейства по света имат благоприятни условия за ликвидни вложения в размер на най-малко 30 млн. $. Факт е обаче, че през последните три години аукционите не могат да се похвалят с продажби на картини за галактически суми. Сега конкуренцията е в по-нисък ценови диапазон, като по-често се продават картини на цена сред един до 5 млн. $. Техни създатели са най-вече подценявани или недооценявани в предишното художници. Но от ARTnews оптимистично регистрират, че след 2015 година се следи растеж в броя на купувачите, които търсят висок клас творби на изкуството от по-широк кръг художници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР