Дъждовете са унищожили повече от половината реколта от череши в

...
Дъждовете са унищожили повече от половината реколта от череши в
Коментари Харесай

Повече от половината реколта от череши в Силистренско е унищожена

Дъждовете са унищожили повече от половината годишна продукция от череши в Североизточна България. Тревожните данни изнесоха овощари в Силистренския район , където се отглеждат най-вече кайсии, праскови и череши , оповестява. 

Един от най-големите производители на плодове в района Димитричка Търпанова споделя, че има огромен риск при самото произвеждане, подбуден от проливния дъжд.

" Черешата беше във фаза преди бране , имаме огромни провали от цепене. Това е 100% за сметка на производителите , застрахователите не го изплащат. Сливовите насаждения въобще не цъфнаха поради студа. Пораженията от слани също не се покриват от застрахователи ", уточни тя.

Според нея н ацепената череша може да се преработи за сок, само че брането на кг е с по-скъпа цена, в сравнение с могат да го купят соковите фабрики.

" Черешата за пресния пазар е на 2-3 лв. за кг . Цената е по-ниска от миналогодишната, само че и покупателната дарба е по-малка, по тази причина черешите не се продават. Голямото Данък добавена стойност е една от аргументите ", изясни производителят.

По думите й част от кайсиите нямат годишна продукция, разчита се на по-късно цъфтящите сортове и по-новите селекции.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР