Дъждовете бяха свързани с един обширен циклон, който се намираше

...
Дъждовете бяха свързани с един обширен циклон, който се намираше
Коментари Харесай

Има точки, където са паднали над 300 литра на квадратен метър

„ Дъждовете бяха свързани с един просторен циклон, който се намираше над централните региони на континента. Атмосферата беше неустойчива и преваляванията бързо се генерират. През последния ден преваляванията са свързани със средиземноморски циклон. Той е присъщ за зимата, необичайност е през лятото “. Това изясни Евгения Трайкова, синоптик от Национален институт по метеорология и хидрология.

„ Властите търсят подпомагане, само че би могла връзката да е по-добра. Голямо значение има инфраструктурата на едно обитаемо място. За един час, в случай че в София паднат 30 литра на квадратен метър, ще има квартали, които ще наводнят и други, които – не “, добави тя в ефира на bTV.

„ Климатично юни месец е най-дъждовният в годината. В случая на Северозападна България за Берковица, тъй като тези данни извадих, имаше една конюнктура на 3 и 4 юни там имаше огромно количество превалявания, на 11 и 14 юни и в този момент тази настоящата има точки, където са паднали над 300 литра на квадратен метър. Това води до преувлажнение на почвата “, добави синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология.

Според нея има цикличност на преваляванията над норма през юни – по този начин е било през 2005 година и 2014 г. 



„ Тази и предходната пролет бяха по-студени климатично от нормалното. В същото време зимата беше по-мека. Климатът се дефинира за интервал от 30 години. Тогава може да се каже има ли промени “, добави Евгения Трайкова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР