Дадоха ли витамин К на вашето бебе, когато се роди?

...
Дадоха ли витамин К на вашето бебе, когато се роди?
Коментари Харесай

Провал на детското здравеопазване: Важна профилактика на новородени не се прави!

Дадоха ли витамин К на вашето бебе, когато се роди? А педиатърката ви даде ли му трета доза? Учудват ли ви тези характерни въпроси? Оказва се, че не са толкоз неестествени. Защото в границите на няколко дни беше открито, че извънредно значима профилактика за новородени всеобщо не се организира по верния метод както в родилните отделения, по този начин и по-късно от педиатрите.

Казано малко и ясно, лекари откриха, че от към 9 месеца цялата страна дозира неправилно витамин К на новородените... Звучи колкото нелогично, толкоз и ужасно. GlasNews разбра и друго - преди към 5 месеца по аптеките в страната ни просто не е имало от по този начин важния витамин К. С медията ни се свърза още тогава майка, която твърдеше, че на никое място в Пловдив не може да откри от продукта, с цел да го даде, както е написано в епикризата на бебето й. И... педиатърката й споделила, че няма потребност да го дава.

Междувременно доктор Бояна Петкова описа в обществените мрежи една история отпреди 15 години - малко преди да вкарат профилактика с витамин К за всички новородени бебета в страната. Бебе с хеморагична болест поради липса на витамин К. Едва избавено. Вижте историята и тъжните изводи на един български доктор, за който всичко това, което става през днешния ден, е неуспех на детското опазване на здравето и всеки екип на Министерство на здравеопазването от 2008 до през днешния ден.

" В късната 2007 година съм била млад доктор с 2-3 месеца трудов стаж. Работех в " Клиника по пулмология с натоварен бранш " на Детската болница в София. Телефонът в лекарския кабинет беше от ония старите, с шайбата, дето могат и труп да вдигнат. Тъкмо съм заспала и звъни. Получаваш инфаркт на мига, тотално объркан си, не знаеш 5 минути ли си спал или 5 часа.

Вдигам, сътрудник от Пирогов ми оповестява, че ми праща 35-6 на ден бебе, тъй като те нямат педиатрия и " не знаят какво му е ". По това време, както и в този момент, Педиатрията нямаше образна диагностика отвън рентген, който всекидневно работеше единствено през деня.
Пристига бебето с кола за спешна помощ, аз съм изцяло ошашавена, идва да ми оказва помощ дежурната сътрудник от неонатологията (благодаря Ви, доктор Симеонова!) - гледаме проучванията на бебето - било в Пирогов на обяд с недоволства от нервен рев, там му създали проучвания, хемоглобин към 130, пуснали му една система, то се поуспокоило и си отишло вкъщи. Няколко часа по-късно всичко се повторили, родителите отново отишли в Пирогов. Тоя път хемоглобинът бил 98...

Преглеждаме бебето, фонтанелата му е бомбирана (значи напрегната и издута), то е супер неспокойно и към този момент жълтеникаво на цвят. Даваме витамин К, поръчваме кръв, започваме кръвопреливане, знаете ли по какъв начин се кръвопрелива новородено бебе в 3 през нощта... на сутринта с сътрудниците го преведохме назад в Пирогов, тъй като те имаха образна диагностика и неврохирургия... Надявам се, че през днешния ден това бебе е огромно, крепко момче.

Но всичко това можеше да бъде спестено на всички, в случай че имаше профилактика с витамин К. Кратко време по-късно я вкараха за всички новородени бебета в страната (или най-малко по този начин смятахме). Видяхме още няколко бебета с хеморагична болест и всичко затихна.

Сега какво се оказва...

- Почти никой (в държавата) не е дозирал вярно пероралната профилактика с витамин К през последните 9 месеца.

- На доста, доста места педиатрите и ОПЛ от доболничната помощ по принцип не дават третата доза.

- На някои места и преди, и в този момент не дават витамин К на новородените в болничното заведение след раждането (?!?!)

- На доста места при изписването не обръщат внимание на родителите върху нуждата от трета доза, макар че е записано в епикризата - доста родители не четат епикризите.

За да не съм голословна, идете да прочетете мненията под постовете в Слънчогледи - учебното заведение за родители и Да растем здрави, че не мога да ги скрийншотна всичките.

Това сигурно е неуспех на детското опазване на здравето и всеки екип на Министерство на здравеопазването от 2008 до през днешния ден. Когато имаш национална стратегия за профилактика, би трябвало да се погрижиш ВСИЧКИ по веригата от първоначални и вторични снабдители на помощ до крайния консуматор ДА СА РАЗБРАЛИ ЗА НЕЯ, да си обезпечил препарати и да си спуснал указания за дозиране през РЗИ, включително когато има смяна в наличните препарати.

I rest my case. "

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР