Дъбилните вещества или т. нар. танини притежават специфичното свойство да

...
Дъбилните вещества или т. нар. танини притежават специфичното свойство да
Коментари Харесай

Какво представляват дъбилните вещества и защо са полезни?

Дъбилните субстанции или така наречен танини имат характерното свойство да трансформират суровата животинска кожа в меши или гьон (дъбене).

В последно време ползата към танините доста нараства заради откритото деяние на витамин Р. Ценните субстанции са извънредно потребни, тъй като покачват устойчивостта на стените на капилярите и понижават нарасналата им пропускливост. Освен това те ускоряват усвояването на витамин С, намаляват наличието на холестерола в кръвта.

Благодарение на физиологичната им интензивност танините от ден на ден намират приложение както като лечебни, по този начин и като профилактични средства. В редица растения дъбилните субстанции са основната настояща съставна част.

Танинът се съдържа в алените виновност. При умерена консумация, съставката оказва помощ да се поддържат чисти артерии, в резултат на което се заобикалят кардиоваскуларни заболявания.

Той се съдържа още и в чая. Дъбилните субстанции, съдържащи се в чая при своето разграждане образуват танин.

 Бъчви Вино

Танините са естествени субстанции със тръпчив и нагарчащ усет, които се получава от мацерацията на ципите на гроздето и от дървото, в което се съхранява виното. Тяхното наличие се долавя от езика и венците. Плодовите танини, произлизащи от люспите на гроздето, са по-здравословни и фини, до момента в който танините от дървото са малко по-агресивни.

В дървесните типове дъбилните субстанции се натрупват в по-голямо количество в стъблената кора. Благодарение на танина във възпалените лигавици на устата и храносмилателни канал, при засегната кожа – възпалителния развой затихва, болките понижават, а разширените кръвоносни съдове се свиват, лигавицата не пропуща токсични субстанции. Той има благоприятен резултат и при положения на диария.

Дозите на танинови субстанции, признати през устата, би трябвало да бъдат умерени.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР