Да запазим училището като средище за децата е гражданска инициатива,

...
Да запазим училището като средище за децата е гражданска инициатива,
Коментари Харесай

Протестът на родителите: Гласност против умствения геноцид

" Да запазим учебното заведение като средище за децата " е гражданска самодейност, която се роди непринудено, веднага след като министърът на образованието проф. Николай Денков обяви Насоките за образование по време на пандемия. 

За едно денонощие едноименната група във Facebook събра над 2300 членове, а отвореното писмо, инициирано от родителите, към този момент е подкрепено с повече от 700 подписа, като броят им бързо пораства.

" Това, което следва и се обрисува изрично, е, че няма подготвеност у българските ръководещи да провеждат присъствена образователна година, тя ще бъде трета подред ", разясни аргументите за недоволството пред Магдалена Абаджиева, майка на две деца в учебна възраст, лингвист, доктор по лингвистика и основател на гражданското обединяване.

" Става въпрос към този момент за спасяването на децата. "

" Децата губят способността си да пишат на ръка и да предават наличие със лични думи. Писането на ръка е извънредно значимо, по този метод се създават качества за изложение ", по този начин Абаджиева разказва главните проблеми на онлайн образованието.

Родителите са безапелационни, че умствените качества на децата понижават вследствие на отдалеченото образование, а  художественото мислене и въображението са лимитирани. Намалял е и ползата на учениците към четенето на книги.

Отвореното писмо вече е разпратено до виновните институции. В него се споделя, че в изискванията на пандемия от Covid-19 българската страна редовно подценява и омаловажава потребностите на децата и жертва техните ползи .

" С това Отворено писмо настояваме за незабавна и взаимна реакция на ръководените от Вас институции, която да сложи като съществена цел запазването на присъственото образование в идната образователна година и да набележи ограничения за ограничение на здравните опасности за учители и възпитаници по време на присъственото образование. "

Родителите споделят още, че са извънредно притеснени от дефицитите в проекта на МОН. При настоящия ритъм на разпространяване на болестта по всичко проличава, че учебната година или изобщо няма да стартира присъствено, или образованието от разстояние в електронна среда ще бъде въведено директно след началото й за по-голямата част от учениците. 

" Ние няма да приемем това ", безапелационни са родителите. 

" Ние считаме, че децата към този момент поеха несъразмерна тежест през миналите 18 месеца. Настояваме обезпечаването на дълготрайно присъствено образование да бъде сложено като главен приоритет при ръководство на епидемиологичната конюнктура у нас. "

От гражданското обединяване припомнят още, че експерти от дълго време сигнализират за характерна десоциализация при деца, както и за " пандемия от екранна взаимозависимост ". Педиатричната общественост пък от месеци се пробва да притегли вниманието върху отрицателните резултати от продължителното застояване върху физическото здраве на децата - понижен дихателен размер, недоразвити бели дробове, повредено зрение, гръбначни изкривявания.

Затова родителите са безапелационни - в случай че думите им не бъдат чути, следва митинг.

" При продължаваща липса на реакция, ние няма да имаме различен избор, с изключение на да предприемем протестни дейности. Протестът се готви ", безапелационна бе Магдалена Абаджиева.

 
МОН: 11 и 12 клас първи минават онлайн
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР