Да запазим БДЖ - да ги запазим да бъдат български,

...
Да запазим БДЖ - да ги запазим да бъдат български,
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Да запазим БДЖ да съществуват и да бъдат български

" Да запазим БДЖ - да ги запазим да бъдат български, да ги запазим да бъдат държавни и да ги запазим да бъдат железници. " С подобен апел се обърна лидерът на листата на " Българска социалистическа партия за България " в 24 МИР София и ръководител на Комисията по превоз, осведомителни технологии и известия в 48-ото Народно заседание Георги Свиленски на кръгла кръгла маса, отдадена на положението на българските железници и политиката за тяхното развиване. Българска социалистическа партия беше показана и от специалиста Гергана Алексова.
" Винаги сме отстоявали това, че БДЖ би трябвало да бъдат нормализирани. Досега се даваше приоритет на автомобилния превоз, извънредно време е страната да си влезе във функционалностите във връзка с железниците ", безапелационен бе Свиленски, който напомни, че в парламентарната транспортна комисия Българска социалистическа партия е подкрепила да се одобри решение, с което да се задължи държавно управление да не организира процедура за публичната услуга, а непосредствено да я разпореди на БДЖ, както и закупените влакове да отидат за държавните железници, само че това предложение не е събрало нужната поддръжка.
" Защото хората в БДЖ 30 години чакат нови влакове, 30 години работят при ужасни условия, с цел да ги вземат новите влакове някакви други железници. Това от Българска социалистическа партия няма да го позволим ", акцентира социалистът.
По отношение на изискванията на труд и заплащането, Георги Свиленски разяснява, че Българска социалистическа партия 42 пъти е предложила покачване на минималната работна заплата, което касае заплатите на всички служащи в железници. " Едва на 42-ия път, в последния ден на Народното събрание, ни поддържаха, тъй като идваха избори, единствено че нарастването да е от 2024 година Това, което ви подсигурявам - ще предложим още от 1 юли минималната работна заплата да бъде определяна по европейската инструкция - да е 50% от междинната заплата. В момента това е към 1000 лева ", уточни той.
По време на диалога Свиленски се разгласи за предпочитано довеждане докрай на всички инфраструктурни планове, само че акцентира, че да се случи това, е нужно да има парламент и постоянно държавно управление.
" Призивът ми към политическите партии е малко да загърбят тяснопартийните си ползи и да помислят малко повече за България и за това, че би трябвало да има държавно управление. Всички дружно би трябвало да спрем целенасоченото заличаване на този бранш. По тази тематика не би трябвало да има партийни разграничителни линии ", сподели още той.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР