Да вдига тройно спрямо собственото си тегло за Севдалин Иванов

...
Да вдига тройно спрямо собственото си тегло за Севдалин Иванов
Коментари Харесай

Да помогнем на Севдалин: И той иска да вдигне детето си на ръце… но не може! И не се е отказал от битката!

Да подвига тройно по отношение на личното си тегло за Севдалин Иванов е било като детска игра. 5 години по-късно детската игра е в леглото, към което е прикрепен, а играта е дружно с щерка му Алиса.

29-годишният към този момент някогашен щангист претърпява безразсъден случай още преди да реализира огромни триумфи в спорта.

Спомня си, че прекарвал всяка свободна минута в залата в Шумен, само че с цел да изкарва прехраната за фамилията си се налагало да работи. Един парещ августовски ден, след тежка физическа работа на градеж във Варна, Севдалин и сътрудниците му скачат в морето да се разхладят. Този скок за него се оказва съдбовен.

"Скачайки в морето си блъскам главата в дъното, при което оставам неподвижен до през днешния ден. В болничното заведение ми споделиха, че няма да мога да се раздвижа изобщо. Приятелите ми споделяха: "Ще се оправиш! Ще се оправиш! ", само че аз знаех, че няма да е елементарно. Докторите ми споделиха, че няма да мога да проходя изобщо, даже да си движа ръцете, а аз не можех да ги движа. Обаче потвърдих, че може ", споделя Севдалин.

Приятели му помогнали да построи лост в леглото си, с цел да може да тренира. Само с помощта на личната си непримиримост и мощ Севдалин стартира да движи ръцете си. Казва, че всяко придвижване прави в името на жена си Фани и щерка си Алиса. Не губи воля и не се отхвърля в името на двете дами в живота си.

Днес Севдалин назовава брачната половинка си "Своя ангел ". Тя е неговите крайници, тя е неговите ръце, тя му дава крила. И макар, че във всеки един миг Фани може да си тръгне, младата жена отхвърля даже да намерения за сходен излаз.

"Имах доста пътища, по които да потегли, да се отърва, само че това не е метода. Не можеш подобен човек да го оставиш в това състояние и да тръгнеш да си гледаш кефа... Това за мен е невероятно ", споделя тя.

Днес двамата си дават обещания за по-добро бъдеще. Мечтаят, когато някой ден Севдалин проходи, още веднъж да имат още едно дете и да създадат женитба. А дребната Алиса мечтае за сестричка.

Севдалин взима инвалидна пенсия, а Фани работи почасово като детска учителка. Справят се с към 500 лв. на месец. Живеят в гараж, който някогашния шеф на Севдалин му дал безплатно. И макар, че тук имат всичко належащо, мечтаят за собствен дом.

5 години след случая помощта и поддръжката за Севдалин и фамилията му идват в лицата на Веселин и Георги. Известните спортисти схващат инцидентно за случая на някогашния към този момент щангист и мигновено вземат решение да му оказват помощ. Последния месец няколко пъти пътуват до Шумен и назад, като водят Севдалин на разнообразни проучвания в София. Целта им е да съберат всичките му документи и да ги изпратят на разнообразни клиники в чужбина, от където да чакат вяра.

"Най ми влияе това, че има детенце. И че няма опция за рехабилитация и самичък се оправя. А самичък доста е постигнал. Държавата ги изоставя! Той е бил състезател с огромни очаквания и най-малко можеше някоя федерация да му помогне ", ядосва се Веселин.

А Георги се надява благодарение на Господ нещата да се подобрят. "Не знаем дали ще може да проходи, ние мощно имаме вяра в Господ, че ще помогне, само че желаеме най-малко да си движи ръцете "

Севдалин е признателен и на двамата за непрекъснатата помощ.

"Каквото и да кажа, ще е малко. Никога не съм очаквал такава помощ, той ми вика: ще дойда, ще те взема, каквото би трябвало, каквото коства, ще поема и по този начин до днеска не са ме оставили даже да си помисля за нещо неприятно ", споделя Севдалин.

Този път проучването, на което двамата спортисти водят Севдалин, е ядрено-магнитен резонанс. От резултатите след него ще зависят идващите стъпки в лекуването на щангиста. Ще може ли в миналото да върви, ще може ли да движи ръцете си, ще може ли да вдигне щерка си още веднъж?

"На база на това, което аз виждам на ядрено-магнитния резонанс, има окончателно спиране на гръбначния мозък. Това значи, че от това равнище надолу пациентът няма двигателна интензивност. Разбира се околните имат право да търсят второ мнение, да търсят бялата лястовица ", безапелационен е доцент лекар Лъчезар Пенев.

Следващата стъпка за Севдалин е рехабилитация, която да помогне на ръцете му, тя обаче е непостижима за фамилията.

„ Надявам се на положителни резултати. И някой ден да мога да търча с Алиса.”, споделя с вяра младия баща.

Ако желаете да помогнете на Севдалин и фамилията му може да го извършите посредством дарителската му сметка:

За Севдалин Иванов Вълков

BIC:IABGBGSF

IBAN:BG 94 IABG 7477 5000 3659 01
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР