Да, това не е шега. В Русия наистина не само

...
Да, това не е шега. В Русия наистина не само
Коментари Харесай

Защо руснаците пият брезов сок

Да, това не е смешка. В Русия в действителност освен се любуват на това дърво, само че и извличат сок от него.

Казват, че надалеч от вкъщи руснаците най-вече тъгуват по безкрайните брезови гори, само че освен тъй като брезата може да се прегърне. От нея може да се извлича и сок.
Вкус от детството
 Григорий Калачян/ТАСС

Брезовата напитка става известна в Съюз на съветските социалистически републики през годините след войната по време на недостига на хранителни артикули: извличането и промишленото произвеждане на този сок е необикновено на ниска цена. Пък и изгодата от него не провокира подозрение – той съдържа доста витамини B6 и B12, което е единствено от изгода за кожата и косите, и чудесно утолява жаждата.

„Брезовият сок има характерен усет, само че на мен ми харесва“, споделя Семьон от Москва. „Той е блудкав, само че до момента в който самичък не го опиташ, няма да разбереш“, поддържа го неговият сътрудник Алексей и признава, че обича да черпи чужденците с тази напитка.

Струва си да отбележим, че брезовият сок е доста известен през руско време, само че единствено до момента в който не го измества актуалната газирана напитка.

„Още при започване на 1980-те руската лимонада „Буратино“ беше недостиг, а от асортимента от сокове, продавани по рафтовете на магазините, точно брезовият сок най-силно подсещаше на заветната газирана напитка, евентуално на всеки ученик“, спомня си Олег.
Време е да поемем към гората
 Егор Ерьомов/Sputnik

В Русия законите позволяват на жителите да събират „хранителни горски ресурси“ за персонални потребности. В тази категория влизат както горските плодове, гъбите и орехите, по този начин и брезовият сок. Той се извлича единствено напролет и единствено в екологично чисти места, тъй като това дърво може да натрупа нездравословни субстанции.

Сезонът на брезовия сак настава в края на март – средата на април, когато снегът се топи и излизат пъпките на брезите.

Не бива да се извлича сок от младо дърво, това ще го погуби. Познавачите споделят, че колкото по-стара е брезата, толкоз сокът е по-сладък. Неголямо дърво дава към три литра сок, а огромното – пет до седем.
Как се извлича брезовият сок
 Legion Media

Прави се прорез на кората и в него се слага железен улей, по който сокът би трябвало да се стича в приготвения буркан. Забранено е да се употребява секира. Най-хуманният метод е с бормашина да се пробие малко отверстие. Колкото по-малък е отворът, толкоз по-бързо дървото ще го „затвори“.

Опитните „ловци“ на сок споделят, че е най-добре той да се извлича денем, от обед до залез.

След събирането на сока наложително прорезът би трябвало да се замаже с глина, восък или мъх.

Сокът ще се резервира единствено няколко дни, а с цел да не се развили останалото количество, то се употребява като основа за мая, за окрошка (руска студена супа) или за сироп.

Брезовият сок има приложение и в козметичните предписания: в случай че лицето се мие със сока или с парче замразена брезова вода, то по този начин се тонизира и овлажнява кожата. С него могат да се изплакват косите, с цел да порастват по-добре и да се замърсяват по-малко.
Къде да го пробвате
 Михаил Воскресенский/Sputnik

Ако не изгаряте от предпочитание да бродите из гората в търсене на нужното дърво, само че въпреки всичко желаете са разберете какъв е усетът на брезата, то надникнете във всеки огромен съветски супермаркет.

Алексей предизвестява, че в магазините на процедура всички сокове са пастьоризирани и имат добавки, само че е изцяло безвредно да си ги купите. Между другото с усета на брезовия фреш, несъмнено, не може да се съпостави, признава Роман: „Сега го продават в бутилки, а това напълно не е същото. Друго си е от канчето, в гората и от брезата – незабравими чувства от детството!“

създател: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР