Да си изпатиш от социални придобивки в България – оказва

...
Да си изпатиш от социални придобивки в България – оказва
Коментари Харесай

Данъчни облекчения по застраховка Живот: Може да се наложи да ги върнеш

Да си изпатиш от обществени придобивки в България – става известно допустимо. Това се случва на господин " Х " (засегнатият желае да остане анонимен), който при предостатъчното инциденти, които животът в пандемията сервира и на него, внезапно схваща, че е станал дебитор на Национална агенция за приходите. Оказало се, че би трябвало да възвърне употребените данъчни облекчения върху внасяните суми по застраховка " Живот ", защото ненадейно работодателят му решил да приключи застраховката.

потърси за коментар представителя на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров по случая. Той е безапелационен, че неспазването на изискванията, било на спомагателното пенсионно обезпечаване, било на застраховките " Живот ", свързани с капиталов фонд, има такива последици.

Има догадка, при която употребеното данъчно облекчение става невалидно, удостовери той и разясни: " Данъчното облекчение не е ей по този начин да ви подари някой едни пари. Има някакъв артикул - да речем в допълнение пенсионно обезпечаване или застраховка " Живот ", обвързвана с капиталов фонд - вие сключвате лавица със застрахователя, в тази ситуация вашият шеф подписва такава във в ваша изгода и споделя – господин " Х " ще икономисва 20 години най-малко по 100 лева месечно, тъй като в случай че не го прави, нарушава клаузата на застраховката. Когато на втората година вие казвате – ами нямам в този момент 100 лв., няма да заплащам, поражда нуждата да се таксува с налог това, което не е било изпълнено и това е напълно естествено, тъй като другояче ще ползвате данъчни облекчения нелегално ".

В случая, в случай че застраховката се приключва от работодателя, евентуално тя е част от обществения пакет, който този шеф е осигурявал. Възниква въпросът за какво и дали не в нарушаване на групов или самостоятелен трудов контракт този шеф внезапно споделя – ами нямам в този момент пари да заплащам и това е.

" Е ли е това нарушаване на трудовото правно отношение сред шеф и служащ или на груповия трудов контракт, не мога да кажа, само че сигурно, в случай че моят шеф ми прави такава вноска, тя би трябвало да е разказана в моя трудов контракт или в груповия трудов контракт, в случай че имаме подобен ", разяснява Бъчваров. " В края на краищата, в случай че работодателят е направил нещо непозволено, негови би трябвало да са и неподходящите последствия, не би трябвало физическото лице да носи отговорността за непознато противоправно деяние, стига обаче да е противоправно ", добави Бъчваров.

Говорителят на Национална агенция за приходите обърна внимание, че в тази ситуация има две групи договорни връзки – един път трудовият контракт сред шеф и служащ и повторно – застрахователната лавица, евентуално подписана сред шеф и осигурител. Данъчният закон е второстепенен, първопричината е въпросният осигурителен артикул – по какъв начин е организиран, кой защо дава отговор, има ли нещо противоправно или в нарушаване на някакъв ангажимент от страна на служащия или от страна на работодателя. Има цяла палитра финансови артикули, които водят до данъчни облекчения, само че единствено в случай, че са съгласно разпоредбите, акцентира Бъчваров.

Данъчните последствия са такива, тъй като не може два пъти да се употребява облекчението – и на входа, и на изхода, уточни още той. " Ползва се единствено на входа, тъй като другояче, като пристигна време за погашение, примерно застраховката " Живот " ще ни даде разполагаемия приход след 20 години или от спомагателното пенсионно обезпечаване - някаква пожизнена пенсия, тогава тези суми ще подлежат на облагане – там - на изхода. Тук изходът е несвоевременен, това е логиката ", заключи Бъчваров.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР