Да си грамотен човек е проява на себеуважение. Но да

...
Да си грамотен човек е проява на себеуважение. Но да
Коментари Харесай

Премиерът Донев: Да си четящ и грамотен човек е сила, която никой не може да отнеме

„ Да си образован човек е демонстрация на себеуважение. Но да си образован човек е демонстрация и на усилието да отстояваш закона на българския език в среда от хора, които пишат, както им е комфортно. Граматиката на един език е неговата Конституция – съблюдава се без произволи и отклонения от разпоредбите. “

Това съобщи министър председателят Гълъб Донев в приветствието си при откриването на Пролетния панаир на книгата и на Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и младежи пред НДК. Той посочи, че грамотните хора по-лесно могат да завоюват доверието му .

„ Да разбираш какво четеш, да си сериозен, да се съмняваш, да откриваш подвеждането или лъжата е демонстрация на грамотно четене. Да си четящ и образован човек е мощ, която никой не може да ти отнеме. И познание, което от ден на ден ще се цени “ , безапелационен бе Донев.

В този подтекст министър-председателят изрази увереност , че идва времето, в което хората, които пишат грамотно на български език и владеят до съвършенство могъщата мощ на нашето слово, ще бъдат ценени , търсени и желани .

„ Даже ще стигна по-далече. Очаквам в близкото бъдеще към претендентите за работа да се слагат и условия за грамотно прилагане на българския език “ , уточни Донев и прикани българският език да бъде академик с внимание и почитание , а всички ние – да бъдем грамотни и да четем с схващане.

По време на приветствието си министър председателят благодари за опцията да запечата деня като спомен със фотография с вокална група „ Врабчета “ .

„ Гълъб се снима с „ Врабчета “ е едно положително начало на история за деца. Впрочем, когато се срещам с деца, виждам наложителното учудването в очите им, когато чуят името ми. И следва смях и обяснението, че се споделям като гълъбите, които хранят в парка, само че нямам крила като птиците. Крила ми дават книгите “, показа той.

Заедно с премиера на откриването на най-голямото книжно ревю у нас навън бяха просветния министър Сашо Пенов и министърът на културата Найден Тодоров .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР