Да се въведе 10-годишна давност за вземанията от физическите лица

...
Да се въведе 10-годишна давност за вземанията от физическите лица
Коментари Харесай

Управляващите предлагат 10 г. давност за дълговете на физическите лица

Да се вкара 10-годишна отминалост за вземанията от физическите лица в Закона за отговорностите и договорите. Това оферират депутати от двете партии в ръководещата коалиция - ГЕРБ и “Обединени патриоти”.
"Мисля, че вършим първа стъпка към решаването на един огромен проблем за една немалка част от българите - преустановяване на фигурата на по този начин наречения безконечен дебитор. Хората, които десетилетия изплащат отговорности. В края на краищата под натиска на ориста остават без приходи и влачат тези отговорности докрая на живота си”, сподели съпредседателят на "Обединени патриоти " Искрен Веселинов. Той посочи, че със законопроекта се планува да има 10-годишна безспорна отминалост за събиране на вземанията от физическите лица, които не са еднолични търговци, “когато тези взимания произтичат от непозволено увреждане, т.е. пазиме добросъвестният дебитор ".
След привършване на тези 10 години кредиторите няма да имат право на рекламация да желаят събиране на това взимане.
Надявам се с измененията в Закона за отговорностите и договорите още тази година безконечни длъжници в България повече да няма, добави евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.
"За страдание България е единствената страна -членка в Европейски Съюз, която няма правна наредба, която да поставя край по някое време на отговорностите на физическите лица. Нямаме нито безспорна отминалост, както имат доста други европейски страни -членки, нямаме правилник за потребителска неплатежоспособност и неплатежоспособност на физически лица. Като член на Европейския парламент съумях в директивата за несъстоятелността и втория късмет да се гласоподава текст, който да призове страните членки неотложно да подхващат ограничения точно да няма безконечни длъжници и отново приказвам този текст беше ориентиран основно към България и към Малта, само че и те започнаха към този момент дейности ", съобщи Радев.
Според него с този законопроект, както страната е въвела 10-годишна безусловно отминалост за обществените вземания, такава би трябвало да има и за физическите лица.
"За търговците, които изпадат в несъстоятелност и свръхзадълженост имат опция да открият процедура по неплатежоспособност. За физическите лица, когато им се разпродаде имуществото и когато нямат по какъв начин да удовлетворяват претенциите на кредиторите, дори когато са минали 10-15 -20 години, дори като почине длъжникът, неговите наследници продължат да дължат. Това не е обикновено да става в държава-членка на Европейски Съюз в 21 век. Именно измененията в Закона за отговорностите и договорите ще разрешат този проблем и то по един доста бърз и на ниска цена метод както за длъжника, по този начин и за кредиторите. Няма да са нужни скъпо платени юристи и юридически услуги - единствено с едно заявление след приключване на 10-тата година длъжникът, като го изпрати до кредитора и като каже, че е изтекла 10-годишната безспорна отминалост и не дължи, би трябвало да се прекратят изпълнителни каузи и всякакво правосъдно гонене. Това е доста значимо, тъй като имаме и различен тип гонене - това на колекторите. И в изискванията на пандемия, когато стопираха насилствените изпълнителни дейности на държавни и частни правосъдни реализатори, колекторите продължиха да преследват длъжниците ", добави още евродепутатът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР