Да се въведат на границата и карантина до излизането на

...
Да се въведат на границата и карантина до излизането на
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: PCR тест на границата и карантина срещу внос на индийския вариант у нас

Да се вкарат на границата и карантина до излизането на резултата като мярка против импорт на заразния индийски вид на ковид. На тест да подлежат всички, идващи от страни с високо разпространяване на този вид на Коронавирус. Това е една от ограниченията, които предлага проф. Тодор Кантарджиев, с цел да се ограничи оптимално вносът на делта разновидността у нас. Той е направил предлагането си пред служебния здравен министър Стойчо Кацаров още на 21 май, когато към момента бе шеф на центъра по заразни заболявания, само че към този момент ограниченията не са въведени, предава.

Още през април делта разновидността е проникнал в България посредством ирландски жител, с който е комуникирал английски доктор, работещ в Плевен. Освен това да се пращат доста повече проби за секвениране от изисканите от министър Кацаров 10% от позитивните за ковид на седмица, предлага Кантарджиев. За особено проучване до Националния център по заразни и паразитни заболявания би трябвало да се изпращат и пробите на хора, които се заразяват от ковид наново в границите на 60 дни от първото преболедуване, както и на хора, разболели се повече от 15 дни след сложена втора доза на ваксина, сподели за “24 часа ” проф. Кантарджиев.
 Кантарджиев: Настъпят ли нови разновидности на Коронавирус, може да се стигне до трета модифицирана игла Кантарджиев: Настъпят ли нови разновидности на Коронавирус, може да се стигне до трета модифицирана игла
В случай, че се появят рискови разновидности на ковид, ще се наложи трета игла на модифицирана ваксина. Това съобщи някогашният шеф на...

“След като имаме потенциал да вършим по 300-400 секвенции на седмица, за какво да вършим десетки пъти по-малко ”, разяснява професорът. За миналата седмица позитивните проби у нас са 564, което значи към НЦЗПБ да бъдат изпратени единствено 56-57 проби, следвайки заповедта. “Трябва да използваме спокойната епидемиологична конюнктура сега главно за две неща - да имунизираме огромен брой хора за малко време, тъй като това е единственото все още, което може да ни защищити, и за секвениране. Сега имаме опция по-голяма част от позитивните проби да ги секвенираме, с цел да търсим разновидности ”, изясни той. Индийският вид на ковид е два пъти по-заразен от английския, което евентуално ще докара до по-ранна поява на нова вълна от инфектирани. Само за седмица в Русия случаите на делта разновидността са скочили с 30%, сподели проф. Кантарджиев.

“Британският вид беше 30-40% по-лесно разпространим от преобладаващия, а тук към този момент приказваме за сред 40 и 60% по-лесна разпространяемост. Затова е по-лесно заразяването ”, изясни още той. Това значи, че е задоволително сред 40 и 60 пъти по-малко количество вирус, с цел да настъпи заболяване, изясни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев и добави, че най-засегнати от него са хората сред 30 и 40 година, макар че съгласно Европейския център за надзор върху болесттите никой не е защитен. “Още при английския вид се видя едно подмладяване на заболелите, които по-късно предават вируса на по-възрастните, а те боледуват по-тежко и пълнят лечебните заведения ”, напомни проф. Кантарджиев. До началото на август 70% от случаите на Коронавирус в Европа ще бъдат породени от индийския вид, а до края на същия месец процентът ще скочи до 90, показват още в последния си отчет от ECDC.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР