Да се трепеш с години в Австрия и да си

...
Да се трепеш с години в Австрия и да си
Коментари Харесай

В Австрия ще приемат закон, който ще задължава чужденците да знаят немски

 Да се трепеш с години в Австрия и да си лишен от помощ, тъй като не знаеш задоволително немски - тази мярка основава чувство за неправда у стотици чужденци и те все по-малко се усещат добре пристигнали в страната.

" Работила съм доста, почиствала съм под дърво и камък. Няма по какъв начин да отивам на курсове по немски, елементарно се изтощавам и не мога да се съсредоточвам ", изяснява с мъка някогашна чистачка. Изискването откъсва от нейния приход съвсем 150 евро жилищна помощ - над половината наем за жилището й в Линц, на 180 км от Виена. Тя е 63-годишната някогашна служителка, която към този момент е с приета неработоспособност, лекува се от ред болести и не работи 

Сръбкинята, поискала анонимност, показа пред Агенция Франс Прес, че след 24 години работа в страната не е съумяла да показа документ за езиково равнище, изискван към този момент от управляващите в провинция Горна Австрия, с цел да отпускат тези пари.

Жената счита да подаде тъжба за дискриминация поради етническа принадлежност и физически дефекти. Изпълнена е с решителност да оспори мярката, въведена през 2018 година и показателна за по-строгия към този момент метод на Австрия - по образеца на други европейски страни, към проблемите с имиграцията и интеграцията.

Те бяха централна тематика по време на парламентарните избори през октомври 2017 година, довели на власт коалиция сред десницата (Австрийската национална партия) и крайната десница (Австрийската партия на свободата), управлявала до май т. година

Критерият езиково равнище се ползва сега единствено в северната провинция Горна Австрия. Но преди да падне от власт, държавното управление на Себастиан Курц прокара сходна наредба, съгласно която от 2020 година положителният немски ще е наложителен, с цел да се вземе в цялостен размер минималният обезпечен приход (Mindestsicherung), отпускан на хората без средства.

Опозицията припомня в отговор, че през ръководството му бяха понижени средствата за езиково образование на новопристигналите. Коалицията отстрани и опцията претендентите за леговище да потеглят на курсове преди да получат бежански статут, стартира да експулсира повече отхвърлени претенденти, оповестява Българска телеграфна агенция.

Четири години след рецесията с бежанците от 2015 година претендентите за леговище в Австрия към този момент са по-малко и казусът с имиграцията не е така важен за изборната акция, както преди две години.

Новата мярка по отношение на жилищните помощи в Горна Австрия визира над 3000 имигранти от страни отвън Европейски Съюз, сочат данни на сдружението " Миграре ", съдействало към този момент на десетина от тях да я апелират в съда.

Без тази обществена помощ " закупувам единствено евтини неща, никакви облекла, единствено храна за децата ", изяснява някогашната чистачка, която гледа две внучки-тинейджърки.

Баща на семейство от турски генезис е спечелил иск на първа инстанция с аргумента, че не е могъл да посещава курсове поради разпокъсано работно време. Провинциалните управляващи наподобява обмислят възможни изключения. Крайнодесният заместник-губернатор, претрупан с жилищния въпрос, не отговори на молба от Агенция Франс Прес за изявление.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР