Да се разшири кръгът на случаите, при които съдът може

...
Да се разшири кръгът на случаите, при които съдът може
Коментари Харесай

НС разшири кръга на случаите, при които съдът може да постанови разкриване на банкова тайна

Да се разшири кръгът на случаите, при които съдът може да постанови да бъде разкрита банкова загадка, гласоподава Народното събрание. Това стана при второто четене на държавния бюджет за тази година, през преходни и спомагателни разпореждания, с които се трансформира Законът за кредитните институции, съобщи Българска телеграфна агенция.

Така съдът може да постанови откриване на банковата загадка и по искане на обществен реализатор по отношение на застраховане и събиране на обществено взимане.

Текстът провокира повече от час полемика в пленарната зала и против него възразиха най-вече от „ ИТН “ (ИТН) и „ Възраждане “.

Петър Петров от „ Възраждане “ изрази безпокойство, че това ще сътвори неравнопоставеност сред страната и частните кредитори.

Искрен Митев („ Продължаваме промяната - Демократична България “) обясни, че хипотезата ще се употребява единствено, когато някой не си е платил налозите, и е подбудена от невъзможността страната да събира оптимално отговорностите.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС този въпрос би трябвало да бъде подложен на настрана разискване, а не с държавния бюджет, тъй като няма отношение към него. Не обичам, когато се прави фина хирургическа интервенция на мозък, да се употребява секира, разяснява той. И посочи, че това не е борба с финансовия министър, а предложение за диалог. За настрана разискване на текста се оповестиха и от Има Такъв Народ.

С други текстове - в Закона за здравето, депутатите записаха, че страната дава средства на родителите за компенсиране на разноските, директно свързани с развъждане, образование и образование на деца от тримесечна възраст до 1 септември на годината, в която навършват три години и не са признати в общински детски ясли и държавни детски градини, заради липса тук-там. Месечният размер на средствата за едно дете не може да надвишава междинния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в предучилищното обучение в общинските и държавните детски градини и учебни заведения за съответната календарна година. Парите се изплащат до приемането на детето в общинска ясла или в държавна детска градина.

Мнозинството отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия в Кодекса на труда правилото размерът на минималната работна заплата да е 50 на 100 от междинната брутна заплата за интервал от 12 месеца, да се ползва от 1 август 2023 година, а не от 1 януари следващата година. Аргументът на финансовия министър Асен Василев беше, че сега сме в средата на годината и бизнесът си е направил плановете. Освен това дефицитът към 31 май т.г., който заварихме, беше 1,2 милиарда лева и по тази причина такава мярка мъчно ще може да бъде финансирана в този момент, добави той.

Не се одобри и предлагането на ГЕРБ-СДС за сезонна работа с един служащ да може да се подписват трудови контракти общо за не повече от 120 календарни дни вместо досегашните 90.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР