Да се разрешат ин витро процедурите след смъртта на един

...
Да се разрешат ин витро процедурите след смъртта на един
Коментари Харесай

Пациентски организации одобяват да се разрешат ин витро процедурите след смъртта на един от партньорите

Да се разрешат ин витро процедурите след гибелта на един от сътрудниците. Зад тази концепция се застъпиха пациентски организации с аргумента, че би трябвало да се даде право на човек, претърпял нещастието от гибелта на половинката си, да продължи рода.

Сега в българското законодателство не разрешава това и след гибелта на един от сътрудниците генетичният материал се унищожава. Според настоящата Наредба 28 от 2007 година при гибел на един от сътрудниците генетичният материал се унищожава, напомни Пенка Георгиева, ръководител на пациентски организации "Заедно с теб ", съобщи Дарик.

"Това, което ние желаеме, е тази разпоредба да бъде изменена. В момента има работна група в Министерството на здравеопазването, която работи по Наредба 28, само че не по този случай, а като цяло я преразглеждат ", разясни Георгиева.

"Нашето предложение е да се включи отпадането на тези алинеи, които не разрешават при положение при гибел на единия сътрудник да се продължи процедурата. Трябва доста деликатно да се обмисли и да се сътвори логаритъм от страна на юристите - какво се случва с наследството, кое семейство да вземе яйцеклетките или ембрионите, кой да има права над тях ", разяснява още тя.

"Имаше един случай преди няколко години, при който пациентка умря след пункция. Тогава имаше спор сред двете фамилии кой да ги вземе.Те не ги дадоха нито на едното, нито на другото, защото по разпоредба е неразрешено ", напомни Георгиева.

В някои европейски страни, измежду които Испания, това към този момент се е случило.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР