Да се премахне възможността жилищни сгради да се маскират като

...
Да се премахне възможността жилищни сгради да се маскират като
Коментари Харесай

Фандъкова започна с промените, тази ще засегне хиляди

Да се отстрани опцията жилищни здания да се маскират като общежития, ателиета и апартхотели. Това е едно от предложенията в първия пакет ограничения против презастрояването на София, написа "Монитор ".

Те ще се ползват с промени в Закона за устройство на територията, които кметът Йорданка Фандъкова и основният проектант Здравко Здравков внесоха в Министерството на районното развиване и благоустройството.

„ Целта е да затворим малките врати в закона, които разрешават скриване на жилищни здания зад фиктивни нежилищни здания, към които условията за строителство са по-ниски”, съобщи Фандъкова.

Досегашната процедура показвала, че жилищни здания се представяли от вложителите като общежития, ателиета и апартхотели, защото при тях условията за отстояния са понижени и режимът на паркиране е по-либерален.

Когато стаите в общежитие или апартхотел се продават като жилищни парцели обаче, притежателите нямат право да се записват, употребяват единствено индустриален тока налог здания и такса боклук се пресмятат като за нежилищни парцели.

Освен всичко останало те не могат да се запишат в съответния регион с непрекъснат адрес и да аплайват за детска градина или учебно заведение.

Да се сътвори указател на системите за паркиране, оферират още кметът и основният проектант. Въпросните системи съставляват железни уреди за многоетажни паркинги с рампи.

„ Констатираме злоупотреби със системите за гариране и паркиране. С тях се обезпечава нужният по норматив брой паркоместа, а след въвеждане на постройката в употреба се демонтират и продават на различен обект “, изясни арх. Здравков.

„ Затова настояваме тези системи да бъдат регистрирани и да подлежат на годишен механически надзор. По този метод ще се увеличи и сигурността при използването на оборудванията “, сподели Фандъкова.

В Министерство на регионалното развитие ще се образува работна група, която ще почисти текстовете и ще се внесат в Народното събрание. Ако измененията в Закон за устройство на територията бъдат признати, те ще важат освен за столицата, само че и за цялата страна.

Във втория пакет от промени в закона едно от предложенията е да се усилят отстоянията при построяването на здания в жилищните комплекси, като по този метод ще се запазят зелените площи.

„ Заедно с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия към този момент работим по разбор на проектите и наредбите “, посочи арх. Здравков.

През 2018 година по гледище на Фандъкова и арх. Здравков беше отстранена опцията за строителство на здания без ограничаване на разпоредбите в така наречен ъглови парцели.

С промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община бяха въведени и горни граници за височините на постройките в другите зони на София. „ Разчитам, че общинският съвет ще поддържа предлагането за смяна на Общия организационен проект на София.

С него ще въведем спомагателна отбрана на зелените площи, ред в строителството и развиването на териториите, които в този момент стартират да се развиват “, сподели още Фандъкова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР