Да се предприемат незабавни действия, за да не се допусне

...
Да се предприемат незабавни действия, за да не се допусне
Коментари Харесай

Ново правило за онколекарствата разтревожи лекари и фармацевти

Да се подхващат незабавни дейности, с цел да не се допусне българските пациенти с онкологични болести да не могат да получат нужното им животоспасяващо лекуване. За това упорстват в свое мнение от Българския лекарски съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Българската асоциация на търговците на едро с лекарствени артикули (БАТЕЛ), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) и членуващите в тях компании.

Позицията им е по отношение на новото предписание, въведено от Народно събрание, съгласно което медикаментите за онкологични болести ще се заплащат на цена, равна на най-ниската цена за същия лекарствен артикул от доставените на всички лечебни заведения през предходния месец.

Новото предписание би трябвало да бъде приложено от 1 октомври.

В мнението се отбелязва, че по този начин образуваната по изключение еднократна доставна цена за едно лечебно заведение би станала реимбурсна цена за всички останали лечебни заведения, закупили и приложили съответния лекарствен артикул.

БЛС и трите асоциации се притесняват, че наредбата може да усили задлъжнялостта на лечебните заведения и да остави хиляди онкоболни без животоспасяващи медикаменти.

Посочва се, че лечебните заведения за болнична помощ закупуват лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести, ползват ги в изискванията на болнична здравна помощ и регистрират цената на приложените за избран интервал лекарства за възнаграждение от НЗОК. Цените, на които се закупуват медикаментите, не могат да бъдат по-високи от избраните в Позитивния лекарствен лист цени на търговец на едро със следните детайли: цена на производител, не по-висока от най-ниската в 10 страни от Европейски Съюз, надценка на търговец на едро, не по-висока от 3% и не повече от 10 лева, и Данък добавена стойност. Лечебните заведения с държавно и общинско присъединяване организират публични поръчки, при които може да се реализира и по-ниска цена от избраната в ПЛС. Министерството на здравеопазването организира централизирана процедура за социална поръчка за сключването на рамково съглашение, постигнатите в което цени са наложителни за НЗОК и за лечебните заведения, написа в мнението.

Допълва се, че по силата на настоящото до момента законодателство НЗОК не заплаща лекарствени артикули на цена, по-висока от най-ниската, реализирана посредством всеки от изброените нагоре механизми за надзор.

Уточнява се, че в съответни случаи, по изключение, е допустимо доставната цена за едно лечебно заведение за даден интервал да бъде доста по-ниска от избраната цена в ПЛС и постигнатите в процедурите за публичните поръчки цени.

Само от последния месец съществували редица образци за фактури на лекарства на стойност, доста по-ниска от реимбурсната стойност на продуктите (над три пъти по-ниска), а за някои даже имало фактури на нулева стойност или близки до нулата. Отбелязва се, че аргументите могат да бъдат разнообразни, като: дължими неустойки за доставка на артикули с понижен период на валидност по контракт за социална поръчка; осъществяване на съответна доставка, която е обвързана с други договорни връзки на лечебното заведение и доставчика, като например еднократна доставка на група от артикули с отстъпка на база обем; съглашение за доставки в избран период при специфични условия на плащане; дарения, които в множеството случаи са на " алегорична цена " и обвързани със счетоводни документи.

Посочва се, че в обществения доклад на НЗОК е посочена единствено цената, само че не се разяснява повода, която постоянно е еднократна и характерна (компенсация, наказателна клауза и др.). Текстът в новата наредба обаче не давал ясна формулировка на " доставна цена ", където да се плануват въпросните девиации и да се минимизират грешките рисковете за всички страни.

Според браншовите организации има съществени опасности от въвеждането на новото предписание - от генериране на загуби за добросъвестни лечебни заведения, закупили и приложили лекарствени артикули при спазване на настоящото законодателство, до блокиране на доставките на избрани медикаменти и отнемане на хиляди онкоболни пациенти от животоспасяващи медикаменти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР