Да се предостави втори шанс на зрелостниците при оценка на

...
Да се предостави втори шанс на зрелостниците при оценка на
Коментари Харесай

Ще има ли втори шанс на зрелостниците при оценка на матурата, която не ги удовлетворява

Да се даде втори късмет на зрелостниците при оценка на матурата, която не ги удовлетворява, упорства омбудсманът Диана Ковачева.

Тя внесе предложение за промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, което планува те да могат да се явят на повишителен изпит в границите на една година.

Според нея право на втора дата би трябвало да имат и седмокласниците, на които поради здравословни или други форсмажорни аргументи се постанова да пропуснат изпитите от Националното външно оценяване.

С тези оценки те аплайват за гимназиите и при отсъствие получават нула точки.

Към момента аварийна дата няма и това лишава възможностите им да учат в някое от по-предпочитаните учебни заведения.

Поводът за настояването да се даде втори късмет на зрелостниците при оценка на матурата, която не ги удовлетворява са постъпващите в институцията на публичния бранител от ден на ден тъжби и сигнали от родители и завършващи, изясни омбудсманът Диана Ковачева. А главната причина е, че към този момент в множеството висши образователни заведения се влиза с оценките от матурите.

Ако предлагането се одобри зрелостниците, ще получат опция еднократно и в границите на една година след полагането на първия зрелостен изпит да се явят на идващ подобен, плануван в същото учебно заведение.

Тя внесе предлагането си в предходното Народно заседание и то получи утвърждението на отрасловата комисия на първо четене, само че времето не стигна до окончателното му приемане. Диана Ковачева е предложила за разискване и концепцията да се вкара аварийна дата за изпитите от НВО след 7 клас.

На децата би трябвало да се покаже, че когато поставят труд той във всички случаи следва да бъде заплатен, безапелационна е Диана Ковачева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР