Да се подобрят условията, по които български младежи от историческите

...
Да се подобрят условията, по които български младежи от историческите
Коментари Харесай

Илияна Йотова срещна със студенти от Медицинския университет в София

Да се подобрят изискванията, по които български младежи от историческите ни диаспори, аплайват за висше обучение у нас. Такава самодейност задвижи видепрезидентът Илияна Йотова. За задачата би трябвало да се осъвременят две постановления на Министерството на образованието, които били признати през 90-те години. Йотова се срещна със студентите от Медицинския университет в София.

София

Това, което е довело тези младежи у нас е желанието да учат на езика на дедите си. Алиса Мойови идва от Призрен, Косово. Следва в Медицинския университет към този момент 5-та година.

Алиса Мойови - студент в Медицинския университет-София: Винаги ми е било фантазия!
С прецизността на доктор слага няколко диагнози на системата. Първата - неуредици при приемане на българско поданство.

Алиса Мойови - студент в Медицинския университет-София: Проблемът идва с издаването на документ, които се споделя " български генезис ". Процедурата е дълга като цяло.
Получила документа чак на четвъртата година от пребиваването си.

Илияна Йотова - вицепрезидент на България: Предстои доста сериозна промяна в Държавната организация за българите в чужбина удостоверението изобщо като тип документ би трябвало да бъде отстранено, защото се основава опция за много злоупотреби с него.
Друг проблем - студенти описват, че първоначално им се налагало да се схващат с преподаватели на британски език.

Един от главните проблеми на задграничните студенти с български генезис е, че когато дойдат в България не знаят добре български език. Започват образованието си със комплицирана терминология, имайки базови знания по езика от бабите си.

В някои региони има курсове по български език за бъдещите студенти.

Алиса Мойови - студент в Медицинския университет-София: Но за жалост в избрани интервали, на избрани места това не се случва заради липса на средства.
След като изслуша студентите вицепрезидентът даде обещание, че в края на май ще ги срещне с всички виновни за решаването на проблемите. Сред тях управления на университети, както и представители министерствата на външните работи, на образованието и Министерство на вътрешните работи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР