Да се обяви извънредно положение в цяла България, искат индустриалните

...
Да се обяви извънредно положение в цяла България, искат индустриалните
Коментари Харесай

Чумата изправи свинекомплексите срещу дребните свиневъди

Да се разгласи изключително състояние в цяла България, желаят индустриалните свиневъди. Само по този метод, съгласно тях, структурите у нас ще извършват всички ограничения против африканската чума по свинете. Това стана ясно на конференция. 

Асоциацията на свиневъдите одобри декларация в поддръжка на ограниченията против африканската чума по свинете. В нея се показва, че протестиращите поддържат нарушавания в закона. Най-големият митинг бе в Пазарджик, където се събраха над 300 притежатели на така наречен свине заден двор. Те настояват, че животните им са здрави, някой от тях са бременни, други одеве са се опрасили и сърце не им дава да убият майките и дребните свине. Според нареждането на Българската организация по сигурност на храните в 20-километров обхват към всеки промишлен свинекомплекс в 16 области в страната домашните стопани до 2 август би трябвало да умъртвят прасетата си. Никой не може да отговори какъв брой тъкмо са прасетата, които подлежат на умъртвяване, тъй като не подлежат регистрация. Кметовете в селата поддържат съселяните си и не спомагат да се извърши заповедта за умъртвяването. От Асоциацията на свиневъдите акцентираха, че е нелегално да се гледат повече от 5 свине в задния двор, както и техният разплод. 

Независимо от заболяването сега, развъждането на нерегламентирани животни би трябвало да спре, безапелационни са от браншовите организации. Принципите не би трябвало да се трансформират съгласно съответната обстановка и ползи. Проблемът с прасетата вид " заден двор ", е, че те са в сивия бранш, съобщи Румен Караманов, промишлен свиневъд.

Свиневъдите са срещу саботажа на въведените ограничения. Ако страната не се оправи с казуса, може би ще се лишим от европейските средства за обезщетение, притесняват се от индустриалните свиневъди.

450 000 бройки животни на годишна база няма да излязат на пазара, защото към този момент 30% от промишлеността на процедура е закрита, подчертава Караманов. Т.е. 100 000 животни от свинекомплексите към този момент бяха загробени поради чумата и няма да дадат потомство.

Ще внасяме свинско месо от чужбина, което неизбежно ще увеличи цената на продуктите, предизвести Караманов, който е притежател на най-голямата свинеферма в страната. Свиневъдите настояват, че чума най.често е открита в стопанства, които гледат незаконно по 10 свине.

По думите на изпълнителния шеф на Асоциацията на месопреработвателите в България Светла Чанова всички би трябвало да поемем разноските поради това, че 65 кланици ще бъдат затворени и хилядите служащи там ще останат без работа.

Асоциацията на земеделските производители в България, дистрибутори на ветеринарни лекарства, на двете асоциации на зърнопроизводителите и на Асоциацията на месопреработвателите в България поддържат индустриалните свиневъди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР