Да се направи проверка как болниците са похарчили предоставените им

...
Да се направи проверка как болниците са похарчили предоставените им
Коментари Харесай

Сметната палата препоръча проверка на средствата, похарчени за борба с Covid-19

Да се направи инспекция по какъв начин лечебните заведения са похарчили предоставените им дотации през интервала на пандемията от Covid-19, според договорите им за поддържане на подготвеност и обезпечаване на лекуване за пациентите. Това е една от рекомендациите, отправени от Сметната палата към здравния министър по отношение на одит на институцията по  изпълнението на здравните ограничения в интервала от февруари 2020 година до края на 2021 година.

Въпреки дейностите на здравните управляващи и обезпечените обилни финансови средства за отбрана на живота и здравето на хората по време на пандемията, България е измежду страните с най-висока заболеваемост и смъртност от Covid-19 в света – това е заключението в одитния отчет на Сметната палата. 

Оттам регистрират, че принос за това има неналичието на ефикасна имунизационна акция. И показват, че през 2021 година междинната изключителна смъртност у нас доста надвишава тази в другите европейски членки. През тази година отговорност за ефикасното разходване на обществените средства носят здравните министри Костадин Ангелов и Стойчо Кацаров, шефовете на организация Медицински контрол, на Центъра за заразни заболявания и на Центъра по публично здраве. 

Всички други страни от Европейски Съюз, които регистрират значително понижаване на изключителната смъртност през въпросната година, имат бързо повишаване на броя имунизирани. Според отчета от обезпечените средства за 2020 година и 2021 година, забележителен превес имат разноските за личния състав, зает директно с попречване на разпространяването на вируса, спрямо парите за медикаменти и ваксини. 

Сметната палата насочва 11 рекомендации към здравния министър, по които би трябвало да се подхващат ограничения и да се рапортува на институцията до октомври.
ТЕМА преди 14 дни 1013 преди 14 дни 1217 преди 15 дни 1100
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР