Да се намали административната тежест при изграждане и присъединяване на

...
Да се намали административната тежест при изграждане и присъединяване на
Коментари Харесай

Улесняват поставянето на соларен панел на блока

Да се понижи административната тежест при създаване и присъединение на съоръжения за произвеждане на ток от ВЕИ, планува нова разпоредба за присъединение на обекти към електрическите мрежи, качена за публично разискване. В нея е организиран по нов метод редът за присъединение към електрическите мрежи на производители на електрическа сила от възобновими енергийни източници.

Създадена е опция за издаване на позволение за осъществяване на инвестиция за произвеждане на електрическа сила от ВЕИ, също по този начин и подаване на документи за присъединение към съответната мрежа.

Предвидено е и облекчение на процедурите по присъединение на обекти на производители на електрическа сила от възобновими източници с обща конфигурирана мощ до 1 MW, като са понижени периодите за осъществяване на изследване и издаване на мнение за изискванията и метода за присъединение.

Според наредбата срокът става 20 дни от подаване на настояването за  съоръжения/инсталации с мощ до 30 kW и 40 дни с мощ от 30 kW до 1 MW.

Кои семейства могат да аплайват за безвъзмездните пари за фотоволтаици

Законът за силата от възобновими източници планува опцията за присъединение по омекотен ред на съоръжения за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници или съоръжения на консуматори на лична електрическа сила и демонстрационните планове с конфигурирана електрическа мощ до 10,8 kW в това число.
 istock istock
В наредбата е планувана облекчена процедура и понижени периоди при осъществяване на рационализация на обект за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници, при която се планува общата конфигурирана мощ да се усили с не повече от 50 на 100 по отношение на съществуващата конфигурирана мощ на обекта. Тези промени постановат основаването на съответните разпореждания в наредбата, показват в претекстовете си от Министерство на енергетиката.

В наредбата е записано още, че компания или жител, поискали присъединение на обект, може да апелират пред Комисията за енергийно и водно контролиране, дейности или бездействия на оператор на електрическа мрежа.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР