Да се излежавате на плажа с питие до вас и

...
Да се излежавате на плажа с питие до вас и
Коментари Харесай

Има безплатен обяд. Защо някои компании плащат почивката на служителите си

Да се излежавате на плажа с пиво до вас и вълнуваща книга, която няма нищо общо с работата ви.

Да се отправите на преход през гората до далечен манастир на гръцки остров.

Да изследвате храната в другоземен град.

Какво може да е най-хубавата част от всичко това?

Да не сте похарчили и стотинка от личните си пари за тези прекарвания, тъй като компанията, за която работите, е платила за тях.

Пандемията промени трудовия пазар коренно. Социални придобивки, които в предишното са изглеждали немислими, през днешния ден се считат за нещо обикновено.

Един нововъзникващ тласък се откроява: разпределяне на четирицифрени бюджети на чиновниците, с цел да видят света, споделя BBC.

Засега тези бонуси са съсредоточени най-вече в огромните компании, свързани с туризъм и пътешестване.

Airbnb да вземем за пример дават по 2000 $ годишно на чиновниците си за пътувания.

Expedia, която се занимава с резервации и обмисляне на почивки, възвръща от 1250 до 1750 $ на своите хора.

Постепенно обаче тази наклонност се разраства и към този момент се появява и в други браншове.

Софтуерната компания Calendry предлага до 1000 $ за полети, нощувки и пътешестване, а Bamboo HR, работещи в областта на човешките запаси, отпускат до 2000 $.

Дори на фона на несигурна икономическа среда пазарът на труда би трябвало да остане прелъстителен, споделя Майкъл Кьонинг, учител в стопански университет във Виена, представен от BBC.

Именно потребността офертите за работа да наподобяват примамливи тласка тази наклонност, изяснява той. Компаниите, които са подготвени да отидат една крачка напред в предлагането на обществени придобивки, съумяват да задържат квалифицираните и надарени фрагменти.

„ Работодателите могат да употребяват по образован метод този собствен коз. Те основават чувството, че в действителност са загрижени за своите чиновници. В дълготраен проект това сигурно е печеливша тактика “, споделя Кьонинг.

Това важи с особена мощ при компании, които освен желаят да наемат, само че и да задържат фрагменти.

„ Във Англия загубихме сериозна работна мощ от Източна Европа поради Brexit. Сега фирмите имат проблеми и с опитните, и с неопитните фрагменти. И те са принудени да оферират разграничи придобивки в опит да привлекат хора “, споделя за BBC Кари Купър, предподавател в бизнес учебно заведение в Манчестър.

И въпреки да се счита, че най-често от такива придобивки се възползват чиновниците в Съединени американски щати, където платеният отпуск не е необятно публикуван, статистиката показава, че 46% от хората там не съумяват да вземат цялото време за отмора без да заплащат от личния си джоб.

„ Голяма част от фирмите в Съединени американски щати по принцип нямат дълги отпуски. Така обществените придобивки евентуално се насочват към чиновници, считани за доста значими за компанията “, изяснява Купър.

Въпреки че някои може и да не съумяват да изхарчат парите за отмора, истината е, че такава опция се възприема за голям плюс. Особено в последните години на фона на растяща инфлация и увеличени разноски. В такива времена ваканцията може и да се трансформира в разкош, който не всеки би си разрешил.

„ Компаниите, предлагащи такива
бонуси, доста добре знаят каква е икономическата конюнктура и се целят тъкмо в това “, споделя Кьонинг.

Има обаче и друга изгода. В доста страни такива разноски подлежат на данъчно приспадане. Т.е. колкото повече харчи компанията по тази линия, толкоз по-голяма отстъпка може да получи, когато пристигна време за разплащане с страната. 

Проблемът е, че и в този аспект се стига до неравноправие, споделя Пола Алън, вицепрезидент на компания, занимаваща се със обществени придобивки.

За чиновници с деца или такива, които се грижат за близки, пътуването може да не е толкоз елементарно. В тези случаи работодателите би трябвало да помислят аз други възможности, с цел да не бъдат ощетени.

Има и друго терзание. Напоследък от ден на ден се приказва за замърсяването на околко среда от авиотранспорта. Затова би било рационално да има разнообразни благоприятни условия за напредване. Според Алън обществените придобивки не трябва да се употребяват и като „ кръпка “ за други проблеми в работата.

„ Това, че ги има не значи, че не е нужна добра работна среда. Ако такава липсва, заплащането на едно пътешестване няма да реши казуса “, споделя тя, представена от BBC.

Според нея наклонността с пътувания, плащани от работодателя, ще се ускорява от ден на ден. По думите ѝ от дълго време е открита модата на „ работниците-номади “, хора, на които им харесва да работят от разнообразни елементи на света. Все повече компании нямат проблем с това, а е явно и че у хората има огромно предпочитание за пътувания.

А Кьонинг добавя: „ Съдържанието на обществените придобивки ще се трансформира. Плащането на почивката, поддръжка при грижа за здравето, както и непрекъснатото повишение на квалификацията през целия живот ще стават все по-важни. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР