Да се дават само 50% от осигурителния доход в първите

...
Да се дават само 50% от осигурителния доход в първите
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели с критики към идеята да се дава половин заплата при болничен

Да се дават единствено 50% от осигурителния приход в първите три дни на болничен е цялостен парадокс. Това съобщи специалистът на КТ " Подкрепа " Мика Зайкова, разяснявайки концепцията на държавното управление " Бойко Борисов 3 " за новия образ на Закона за Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2018 година.

Зайкова подсети, че преди 7 години работодатели, синдикати и държавното управление се схванаха да не бъде натоварвана страната, като поемат част от болничния. Това, обаче, беше краткотрайна мярка и в този момент Национален осигурителен институт би трябвало да си заплаща 80% от прихода на разболелия се, защото 20% отиват за удръжки, добави специалистът на КТ " Подкрепа ".

Според Зайкова, концепцията е такава, с цел да се понижат подправените болнични. Пълен парадокс – няма да стане по този начин , уверена е тя. И даде своята рецепта за ограничение на подправените болнични – глоба и надзор. В Полша, да вземем за пример, в случай че доктор даде подправен болничен, губи лекарските си права вечно, сподели специалистът на КТ " Подкрепа " пред Нова телевизия.

В диалога се включи и ръководителят на АИКБ Васил Велев, който акцентира, че мярката не е обективна . Трябва да се заловят симулантите и да се санкционират лекарите, е неговото мнение. Това не е казус – у нас доста постоянно се санкционират правилните поради неточните, сподели Велев. Трябва да се върне ситуацията преди рецесията т.е. преди 2010 година – работодателите да заплащат единствено първия ден, на 80%, а нататък да поема Национален осигурителен институт в същия размер , съобщи ръководителят на АИКБ. Той също е уверен, че мярката в този момент се готви поради покачването на броя на подправените болнични листа.

Не може човек да е болен и да работи, с цел да болести с изключение на всичко друго и сътрудниците си. Нито болният ще може да си прави работата, нито сътрудниците му. Държавата би трябвало да престане с тези еквилибристики, безапелационна е Зайкова. Идеята е на човек, който едва схваща от обществена политика, добави тя и изрази убеденост, че държавното управление ще отдръпна тази мярка.

Зайкова предизвести и за още една смяна – в случай че се разболееш в предупреждение за овакантяване, да бъде лишен от обезщетение за болничен. Мярката ще влезе в действие от идната година със Закона за ДОО, в случай че бъде признат в Народното събрание.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР