Да продължат да се плащат и парите по закона за

...
Да продължат да се плащат и парите по закона за
Коментари Харесай

Пенсиите за инвалидност да не се спират при изтекъл ТЕЛК предлага ГЕРБ

Да продължат да се заплащат и парите по закона за хората с увреждания, както и да се дават винетки, персонална помощ и данъчни облекчения  Документите за преосвидетелстване би трябвало да бъдат подадени най-късно месец преди края на валидността на решението 
Хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат, да продължат да получават пенсиите си за неработоспособност, финансовата и паричната поддръжка по Закона за хората с увреждания. Освен това да не им се стопират и помощите като безвъзмездни винетни стикери, персонална помощ, асистентска поддръжка, данъчни облекчения, до издаването на новите им решения. Тази законова смяна внесоха депутатите от ГЕРБ-СДС. Законопроектът за изменение и допълнение е по предложение на омбудсмана Диана Ковачева и беше импортиран от депутатите от най-голямата парламентарна група в Народното събрание.

Условието обаче е документите за преосвидетелстване би трябвало да бъдат подадени най-късно месец преди края на валидността на ТЕЛК.

Както " 24 часа " писа в този момент има хора, които чакат да бъдат преосвидетелствани и над година. През това време те нямат право на обществена пенсия, нито на помощи. 

" Законопроектът ще подсигурява, че при закъснение на определенията на ТЕЛК, хората с увреждания няма да остават без финансова поддръжка. От този проблем се оплакваха хиляди българи в последната година. В бъдеще ТЕЛК решенията би трябвало да се издават в период от един месец. В противоположен случай ще се смятат за просрочени и с цел да бъдат обезпечени обществените заплащания за хората, Регионалните здравни инспекции би трябвало да подадат информация до Национален осигурителен институт, НЗОК, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за хората с увреждания, Национална агенция за приходите, работодателите или общините ", написа във фейсбук някогашната обществена министърка Деница Сачева.

Онези, които продължат да взимат пенсиите си и другите типове поддръжка и в следствие им бъде
избрана понижена продуктивност, тип и степен на увреждане, водещи до понижаване или отпадане на отпуснатата поддръжка, да не възвръщат получената допълнително сума.

С друга смяна право на финансова помощ по ЗХУ ще получат жителите, които заради гибел на родител получават наследствена пенсия вместо за неработоспособност. Същото ще важи и за хората с над 90% степен на увреждане и с избрана непозната помощ, които получават пенсия за военна неработоспособност. До момента размерът на пенсиите им беше непосредствен до обществените. Предвиденото нарастване след включването им в обсега на Закона ще е с повече от 130 лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР