Да правиш изложба с предмети от България със заглавие „Изкуство

...
Да правиш изложба с предмети от България със заглавие „Изкуство
Коментари Харесай

ВМРО с остра реакция за изложбата в Лувъра

Да правиш галерия с предмети от България със заглавие „ Изкуство и култури в България (XVI – XVIII в.) “, само че с концепцията това да бъде показано през призмата на „ взаимоотношението “ сред ислямското и християнското изкуство по нашите земи е все едно да направиш експозиция на площада на мястото на Бастилията за въздействието на Мария Антоанета върху националното творчество на Третото съсловие и „ взаимоотношението “ ѝ при написването на „ Декларацията за правата на индивида и жителя “ във Франция през XVIII век.

Гаврата е налице и в двата случая, безапелационен е националният представител от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди.

Реакцията му идва в отговор на информация, която бе публикувана от шефа на Института за проучване на изкуствата към Българска академия на науките доцент доктор Емануил Мутафов. Според него третата българска галерия в Лувъра, която ще се организира през лятото на 2020 година, ще показа българското изкуство от XVI до XVIII век, като повлияно от османското наличие по нашите земи.

Самият професор Мутафов е засегнат от проявата и приканва Министерство на културата, както и БПЦ, музеите и галериите, които са получили писмо от министър Банов, да откажат да изпратят експонати.

По-рано през днешния ден някогашният министър на културата и ръководител на отрасловата комисия в Народното събрание разгласи, че незабавно отпътува за Франция на среща с шефа на музея. „ Омръзна ми да изпирам кирливите ризи на тоя и оня “, отсече Рашидов в коментар за DarikNews.bg.

Ислямът е нападателна, насилствена вяра в тези епохи. Той е асимилиращ и насаждащ гнет и боязън. Да твърдиш, че това е взаимоотношение е безочливо и обидно по отношение на българския народ. Кураторът на изложбата Шарлот Мори би следвало да дължи опрощение за своята дръзка постъпка.

Но освен тя. Защо Министерство на културата е позволило сходно нещо? Настоявам отговорните длъжностни лица да бъдат осъдени и изложбата да бъде спряна. Още в понеделник с сътрудниците от парламентарната група ще пуснем писмен въпрос към министъра на културата, декларира изрично Сиди.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР