Да отслабнем е трудна, но и постижима цел. Има една

Да отслабнем е трудна, но и постижима цел. Има една ...

10 000 стъпки свалят излишното тегло.Да отслабнем е трудна, но и постижима цел. Има една простичка формула за смъкване на килограми, която винаги работи - яж по-малко и се движи повече. Повечето хора обаче не знаят по колко трябва да ходят на ден, за да има някакъв сериозен ефект върху горенето на калории. Ето какво казват специалистите, цитирани от "Мениджър":

Средно човек прави по 1250 стъпки за километър ходене, вследствие на което пък изгаря около 100 калории. Около килограм излишни мазнини се равняват на 7000 калории. За да свалите един килограм за седмица, трябва да горите по 1000 калории на ден. Или казано накратко, нужно е да правите минимум 10 000 стъпки дневно, което се равнява на 8 километра ходене.

И въпреки че тази цифра изглежда застрашително голяма, имайте предвид, че в тези 10 000 стъпки влизат например обикалянето вкъщи и ходенето до магазина или пазара. Намаляването на теглото не е единствената полза от ходенето пеша. То нормализира кръвното налягане, снижава нивото на холестерола, заздравява костите. Също така помага много да преодолеем стреса и напрежението.

Понякога се налага да намалим драстично порциите си, ако искаме да свалим килограми, но това не означава, че трябва да гладуваме, напомня "Топ форум". Просто трябва да консумираме достатъчното за нас количество, а не да преяждаме. Здравословната диета ни казва какво е това количество, като се съобразява с нашето състояние и начин на живот. В началото може да ни се струва малко, но за една седмица организмът ни свиква и вече не изпитваме глад. Научаваме се кое е подходящото количество храна за нас.

Препоръчителният начин за сваляне на килограми е това да става бавно и стабилно - с около 1-1,5 кг на седмица. Това е правилото на здравословното отслабване и ни помогна да отслабнем контролирано и да задържим желаните килограми, избягвайки йо-йо ефекта.

Ако искаме да свалим 10 кг и да отслабнем здравословно, ще са ни нужни около 2 -3 месеца. Това време е достатъчно да се разделим с вредните си хранителни навици и да започнем да се храним редовно, качествено и умерено. Ще свалим излишните килограми без глад, а с балансиран хранителен режим.

Няма полза от ударна борба с килограмите примерно 10 кг за 10 дни с някоя популярна диета. Случва се
следното - гладуваме 10 дни, изнервяме се, губим търпение, стресираме
организма си, влошаваме здравето си, не научаваме нищо, освен да
потискаме глада. След месец-два йо-йо ефекта ни
връхлита. Килограмите се връщат. ​

Източник: marica.bg