Да откриеш смисъла на битието в музиката, да поискаш господ

...
Да откриеш смисъла на битието в музиката, да поискаш господ
Коментари Харесай

Когато Господ си забрави обещанието |

Да откриеш смисъла на битието в музиката, да поискаш бог да те подари с умеенето да музицираш и да му обещаеш, че по този начин ще му служиш и славиш. Това е отправното начало в спектакъла „ Салиери “ на режисьора Петринел Гочев и габровската натрупа, който може да гледате на 10 септември 2020 година от 19.00 часа на огромната сцена на държавна такса „ Рачо Стоянов “.

Постановката, чиято премиера мина на 7 юли тази година, е направена по пиесата „ Амадеус “ на британския драматург Питър Шафър, в превод на Мария Змийчарова. Участват актьорите Димо Димов – в ролята на Салиери, Таня Йоргова и Петко Петков – разнообразни персонажи от обкръжението на Салиери, със специфичното присъединяване на пианистката Инес Симеонова. Художник и сценограф на постановката е Гергана Лазарова – Рънкъл.

Тук назад на упованията ще присъствате на изповедта на Салиери в последния му ден. Ще видите неговия роман за желанието да твориш и неочакваната среща с гениалността. Представление за съревнование и битка, конкуренция с времето и надскачане на човешките граници, ревнивост и обезсърчение, гонене на популярност и залог с бога.

Представление, което ще ви разноски из историята на музиката и ще ви вкара в тайните на музикалната естетика, тъй като тук основна роля има музиката. Тя е съвършеният инструмент на бога да построи универсума, да резервира целостта на света и да осмисли битието на хората. Какво се случва когато бог си не помни обещанието? Болезненият отговор ще ви даде Салиери – първичният залог става неговото тестване. А Моцарт? Той е единствено живата еманация на божественото, гениално съвършенство и контрапункт на посредствеността.

Като на същински типичен концерт ще чуете музика онлайн. Актьорът Димо Димов особено за постановката е разучил и извършва „ Фантазия “ от Моцарт. В този театър той прави една от най-силните си функции на габровска сцена и насочва сериозна поръчка към огромните театрални награди.

Пианистката Инес Симеонова ще извърши на две пиана фрагменти от творчеството на Моцарт – „ Дон Жуан “, „ Вълшебната флейта “, „ Сватбата на Фигаро “, „ Реквием “, „ Меса “, втора част от „ ХХIII концерт за пиано “, част от сонатите. Освен тях публиката ще чуе осъществяването ѝ на втора част от „ Концерт за пиано и оркестър “ от Антонио Салиери, къси фрагменти от творбите на Хендел, Й. С. Бах и Шопен.

Следващото зрелище на „ Салиери “ е на 21 септември 2020 година от 19.00 часа, огромна сцена на държавна такса „ Рачо Стоянов “.

Билети могат да бъдат закупени от касата на театъра и онлайн на - за 10 септември и на - за 21 септември.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР