Да откриеш непознат диамант на стотици години се случва веднъж

...
Да откриеш непознат диамант на стотици години се случва веднъж
Коментари Харесай

Диамант с изключителна история се предлага днес на търг

Да откриеш чужд елмаз на стотици години се случва един път в живота. Такъв е " Фарнезе блу ", който през днешния ден ще бъде препоръчан на търг в Женева, откакто 300 години е бил прикрит в кутии с бижута на кралски особи. Никой - с изключение на стеснен кръг бижутери, несъмнено - не е знаел за съществуването му.

Синият 6.16-каратов елмаз съгласно къщата " Сотбис " заслужава цена до 4.2 милиона евро.

Не е известно от кое място тъкмо идва той, като историческите данни от 1714-175г. демонстрират, че е бил брачен подарък " от Филипинските острови " за испанската кралица Елизабет Фарнезе. Тя е щерка на Херцога на Парма - задоволително знатна фамилия за брачна половинка на Филип V, само че и идваща от задоволително дребен за тогавашните велики сили двор.

Филип, Херцог на Анжу, е внук на Краля Слънце Луи XIV и когато заема испанския трон през 1700г. става създател на локалната Бурбонска династия, която ръководи и до през днешния ден. Първата му брачна половинка Мариа Луиз Савойска, умира на 25 години и страните, взели участие в така наречен Война за испанското завещание (1701-1712), дефинират идната брачна половинка да не е от Франция, Австрия или Англия, да е католичка и да е от дребен кралски двор. Елизабет се оказва съвършен избор и поради това, че татко ѝ към този момент е умрял, чичо ѝ няма синове и родовата линия е на ръба на изгубването. Сватбата с Филип V е на 25 август 1714г.

 Диамант с изключителна история се предлага през днешния ден на търг
© Reuters

По това време испанската хазна е в нежелано състояние и Мадрид подрежда на колониите да изпратят сватбени блага. Те са събирани една година и през август 1715г. от Куба отплава Златната флотилия с голямо количество злато и изумруди. Десет дни по-късно вихър потопява съвсем всички кораби, само че един елмаз съумява да стигне до Испания.

Следват епохи на бурни събития, с които е обвързвано пътешествието и на диаманта - войни на Наполеон, революции, обединяване на Италия, загуба и възобновяване на владенията на наследници на Елизабет Фарнезе и Филип V. Така се стига до 1903г., когато Мариа Ана Австрийска Бурбон Парма (бивша ерцхерцогиня на Австрия) разказва сватбените си бижута. Сред тях е тиара с диаманти, основана в началото за френската кралица Мария Антоанета, която в един миг е била украсена с " Фарнезе блу ".

Синият елмаз излиза на бял свят тъкмо 100 години след разпадането на Австро-Унгарската империя. Днешният търг е един от доста редките шансове този драгоценен камък с колоритна история да бъде забелязан.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР