Да отидеш по покана на правителството на друга държава е

...
Да отидеш по покана на правителството на друга държава е
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Имаме ясна стратегия, не се поддаваме на опити за създаване на напрежение

Да отидеш по покана на държавното управление на друга страна е най-хубавата форма за указване на поддръжка. Това е политически сигнал къде България седи на интернационалната карта. Това сподели началникът на кабинета " Петков " Лена Бориславова в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия.

Бориславова уточни въпросите, които са разискали двете страни в Украйна.

Украйна има проблем с износа на зърно и ние можем да развием траспортния хъб във Варна. Този въпрос беше подложен и през днешния ден в Букурещ. Евакуацията на българския транспортен съд в Черноморск. Нашите моряци ще могат да се завърнат в най-скоро време. Украинците ще могат да спомагат. Ще има взаимни опити за закупуване на газ за района, означи още тя.

Зеленски сподели, че сме другарска страна. Това, което договорихме е нужна помощ. Ремонтирането на военна техника е мярка, която ще бъде потребна за двете страни. Вярвам, че съдружно ще успеем да се обединим върху това предложение, посочи още Бориславова.

Началникът на кабинета " Петков " разяснява и изявлението на вицепремиера Корнелия Нива за отдръпването на Българска социалистическа партия от ръководещата коалиция, в случай че предоставим оръжие на Украйна.

Гледките, които видях демонстрират, че България би трябвало да бъде на страната на Украйна и да помогне с каквото може. Нека да забележим по какъв начин ще протече гласуването, по-късно имам вяра че ще намерим механизми. Имаме потребност от непоклатимост, с цел да се оправим с всички провокации, добави още тя.

По думите и второ държавно управление с ГЕРБ няма по какъв начин да седи на маса.

В обединението сме четири разнообразни партии. Успяхме да начертаем общите моменти, за които да работим. Тук е моментът да намерим механизмите да работим по-убедително. " Продължаваме промяната " би трябвало да има най-тежкия принос в намирането на този баланс. Но и останалите съдружни сътрудници би трябвало да положат старания, добави Бориславова.

Според нея дарителската акция на премиера Петков е била подкрепена от президента на Украйна.

Не ми е известно България да изнася оръжие непосредствено за Украйна. Дали обаче България изнася оръжие по търговски метод, отговорът е да, сподели още тя.

Бориславова разяснява и прекъсването на газа от Русия.

Технически доставките на газ се заплащат от време на време. Първите две страни, които вършат заплащания са България и Полша и заради това, че не желаеме да се подчиним на шантажа на Русия и да плащаме с непозната валута доставките бяха прекратени. Това е опит на Путин да внесе разделяне, както сред европейските страни, по този начин и на национално равнище сред обществото, изясни Лена Бориславова.

Правителството има доста ясна тактика, не се поддаваме на опити за основаване на напрежение, готвим се за този сюжет от февруари. Следим дали на други страни ще бъдат спрени доставки и по какъв начин можем взаимно да договорим по-добри условия и да разпределяме съществуващите доставки. Имаме подготвеност да договорим спомагателни количества, всички променливи се регистрират, с поддръжката на Европейския съюз ще намерим най-хубавото решение, съобщи още началникът на кабинета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР