Да оставите кучето само вкъщи не е лесно. Едно, че

...
Да оставите кучето само вкъщи не е лесно. Едно, че
Коментари Харесай

Научно доказан начин да успокоите кучето, когато не сте у дома 

Да оставите кучето единствено у дома не е елементарно. Едно, че вашето четириного другарче ще ви липса. И второ – че вие ще му липсвате – което доста пъти значи да се приберете и да видите, че от тъга по вас е съдрало дивана, наръфало обувките и още куп пакости.

Според специалисти от ASPCA, Американското сдружение за отбрана на животните от принуждение, един от методите да облекчите тревогата на кучето от раздялата с вас е прочут като „ контраобуславяне “. Контраобуславянето кара кучето да развие асоциация сред това да е единствено и нещо хубаво, да вземем за пример лакомство или играчка. Или, както демонстрират резултатите от сканиране на мозъка на кучетата с функционален ядрено-магнитен резонанс – нещо, което мирише на вас. 

В рамките на проучване, оповестено в New Directions of Canine Behaviour, учени обучили 12 кучета да лежат неподвижни в ЯМР скенер. След което им показали пет разнообразни мириса – на прочут човек, на чужд човек, на познато куче, на непознато куче и личната му миризма – и следили в кои елементи на мозъка има повишен приток на кръв (което значи нараснала активност). 

По-конкретно, те се съсредоточили върху така наречен „ опашато ядро “ – част от мозъка, която се свързва с възнаграждението и позитивните упования. Тази част на мозъка се задействала най-силно от миризмата на прочут човек, повече в сравнение с познато куче или личната миризма. Което значи, че за кучето вашата миризма освен е  особено специфична, само че му носи изблик на позитивна страст, което я прави добър метод за поощряване на положителни асоциации с времето, което прекарва единствено.

Накратко: Дайте на кучето нещо, което мирише на вас. Това ще облекчи паниката му от раздялата и ще му помогне да оправи по-лесно с отсъствието ви. 

Източник: Curiosity.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР