Да обичаш някого не е същото, както когато те привлича

...
Да обичаш някого не е същото, както когато те привлича
Коментари Харесай

Притча за страстта, любовта и обичта

Да обичаш някого не е същото, както когато те притегля или пък си влюбен в него. Разликата сред тези три мощни усеща ще ви покаже мъдрата алегория за възпитаник и неговият преподавател, предоставена ни от Съновник.бг.

Учител и възпитаник вървели в поле, осеяно с макове. Тогава учителят решил да обясни на своя възпитаник каква е разликата сред пристрастеността, любовта и обичта, употребявайки маковете към себе си като метафори.

Ето ни в безкрайното поле от макове. Разхождаме се и се къпем в хубостта му. На пръв взор всички цветя наподобяват идентични, само че неизвестно за какво, ти се спираш пред едно съответно алено клонче.

Навреждаш се, докосваш нежните му листа, а очите ти се впиват в него. Искаш го единствено за себе си – споделил учителят, който се навел и откъснал един от маковете.

Откъсваш го, с цел да е с теб вечно, без да си даваш сметка, че по този начин го убиваш. След това продължаваш по пътя си удовлетворен и благополучен, до момента в който макът не увехне и не го изхвърлиш. Това е пристрастеността.

Продължаваш да вървиш през полето и се радваш на алената му хубост, когато погледът ти се стопира още веднъж на един съответен мак. Струва ти се, че то е друго от всички останали. Навеждаш се деликатно и се страхуваш да го докоснеш, с цел да не го нараниш.

Гледаш го и ти се желае времето да спре и да останете тук вечно. Иска ти се идващият ден в никакъв случай да не идва, само че ненадейно навява ветрец и усещаш аромата на друго цвете. Тръгваш след него, само че запазваш вечно загатна за мака в сърцето си.Това е любовта.

Все още вървиш в полето, а погледът ти танцува с вятъра. Изведнъж зърваш клонче мак, което все е едно е основано за вашата среща. Сякаш и ти си бил основан, с цел да срещнеш тъкмо това цвете. Усещаш, че си намерил мястото, на което принадлежиш.

Това клонче мак става задачата на твоето битие. Правиш всичко допустимо, с цел да се грижиш за него, да удължиш живота му и да останете дружно вечно. Това е обичта.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР