Да не забраняваме на детето да яде това, което иска.

...
Да не забраняваме на детето да яде това, което иска.
Коментари Харесай

Как да отучим детето си от бързата храна - II

Да не забраняваме на детето да яде това, което желае. Не единствено тъй като неразрешеният плод е най-сладък. Просто възбраната не може да бъде основа за умишлено държание, а единствено провокира съпротивата на подрастващите, които така и така са чувствителни на тематика автономия. Не бива да вършим покруса от това, че детето яде понякога чипс или хамбургер. Важното е, това да не се случва всеки ден.

Да открием повода. Защо детето обича заведенията от вида „ Макдоналдс ”? Какво не му доближава вкъщи? Умеем ли да сътворяваме празнична атмосфера, всички дружно ли сядаме на масата, подготвяме ли понякога – почтено би трябвало да си отговорим на тези въпроси Не бива да забравяме, че храненето е освен приятност за вкусовите ни рецептори, само че също другарство и обред. Принципно котлетите със сос, които сме приготвили, са доста по-вкусни от бързите закуски, само че не и в случай че детето би трябвало да ги яде единствено, в напрегната или подтискаща конюнктура. Необходимо е единствено малко фикция от наша страна, с цел да превърнем храненето вкъщи от трудно обвързване в развлечение.

Да поговорим. За да ограничи обичаните си и лесни за ядене храни, детето се нуждае от мотивация. Заплахата, рестриктивните мерки и свадите не влизат в тази категория, до момента в който непринуденият диалог може да сътвори чудеса. Важното е да не използваме нереални формулировки от вида: „ фаст фуудът е нездравословен за здравето ”, а съответно да опишем следствията от злоупотребата с хамбургери и опаковани храни – затлъстяване, мазна кожа с разширени пори, пъпки и още куп несгоди. Като помощни средства може да използваме многобрайните фотоси на дехуманизирани жертви на бързата храна, които можем да намерим в интернет пространството. Обикновено тези образни облици влияят доста по-силно от всевъзможни думи и забрани.

Да дадем образец. Нека бъдем почтени – в случай че не можем да осъществим това изискване, всички останали напъните ще бъдат напразни. Как детето би могло да ни повярва, че фаст фуудът е нездравословен, в случай че ни вижда всеки ден да предъвкваме следващата пица и то с същинска приятност? Децата са извънредно наблюдателни и вземат образец не от думите, а от делата ни. Глупави оправдания от вида: „ Аз съм огромна и ми е позволено„ освен са неефективни, само че даже имат противоположен резултат. Те придават на бързата храна още по-голямо обаяние и я трансформират в пропуск за света на възрастните.

Колкото по-рано, толкоз по-добре. Много по-лесно е да изградим здравословни привички у детето през цялото време, вместо да се опитваме след време да ги преправяме. В този случай въобще няма да ни се постанова да прилагаме описаните нагоре правила. Началото обаче не е със зареждането, а доста по-рано, в сравнение с сме привикнали да мислим. Предпочитанията се образуват още в утробата и по време на кърменето, защото детето усеща усетът на майчината храна. Затова грижата за нашето здраве е и грижа за здравето на нашето дете.
Продължава: Как да отучим детето си от бързата храна - I
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР