Да не могат да бъдат въвеждани в експлоатация сгради или

...
Да не могат да бъдат въвеждани в експлоатация сгради или
Коментари Харесай

Предложение - ако сграда или техническа инфраструктура не са в кадастъра, няма да се ползват

Да не могат да бъдат въвеждани в употреба здания или уреди на техническата инфраструктура, в случай че не са нанесени в кадастралната карта и в кадастралните регистри. Това планува Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния указател, който към този момент е в Народното събрание, написа в. " 24 часа ".
За техническа инфраструктура се смятат обекти от постройка, апартамент, гараж, мол, фабрика до жици и газопроводи . Съгласно предлаганите законови промени, Агенцията по геодезия ще дава достъп до системата си за служебна инспекция дали това е направено.
Иначе в законопроекта се планува и частни лица да могат да издават кадастрални скици, които да важат при покупко-продажби, без да е нужна легализация от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Идеята е да се понижи бюрократичната тежест и отделяното време за висене по опашки. Съгласно препоръчаните промени, геодезистите ще се смятат за правоспособни лица, ще се вписват в указател и ще подлежат на инспекции и на наказания - съгласно типа на лицето т.е. дали е физическо или юридическо може да се стигне даже до санкции от до 5000 и 10 000 лв.. Предвижда се геодезистите да имат достъп до системата на кадастъра и да получават от нея скиците. Няма да имат обаче право да трансформират данни в кадастралната карта и в кадастралния указател на недвижимите парцели.
В момента покритието с кадастрални карти на България е 72%, само че задачата е да стане 90% още в средата на актуалната 2019 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР