Да намалим вредата с иновативни решения с потенциални ползи, за

...
Да намалим вредата с иновативни решения с потенциални ползи, за
Коментари Харесай

Познатото вредно или непознатият потенциал на намалената вреда?

Да понижим вредата с новаторски решения с евентуални изгоди, за чиято употреба няма дълготрайни данни или да продължим с добре познатите нездравословни привички с прочут за науката край?

Въпросът, който учените сложиха, важи за тютюнопушенето, за потреблението на нездравословна храна, само че и за други рискови държания на хората, стана ясно по време на Глобалния конгрес по тютюн и никотин във Вашингтон./GTNF/

„ Живеем в рисково общество и би трябвало да приемем, че всичко, което вършим е рисково  и трябва да прилагаме нужния метод, намалявайки вредата – когато караме автомобил с колан и ограничавайки скоростта, когато ядем да избираме храни с по-малко наличие на захар и трансмазнини, когато пушим – да приемаме никотин по по-безвреден метод в сравнение с цигарите “, изяснява гръцкият кардиолог доктор Константинос Фарсалинос. 

Едно от провокациите пред навлизането на по-малко нездравословни артикули, които да обезвреждат резултата от рисковото държание върху публичното здраве се оказва информацията.



Източник: GTNF

„ Известно е, че пушенето е най-вредният метод за банкет за никотин, а дълготрайните резултати от другите възможности на цигарите към момента са обект на изследвания. Трябва да се състредоточим върху изгодите от новаторските артикули с нагряване на тютюн, вместо върху страха от това, което не знаем “, безапелационна е и доктор Жизел Бейкър, шеф по научните въпроси във Филип Морис Интернешънъл. Компанията разгласи курс към прекосяване напълно към произвеждане на бездимни артикули в бъдеще, а съгласно докладите от последното тримесечие към този момент 30% от чистите й доходи идват точно от новите други възможности с понижена щета, измежду които е IQOS. Според Бейкър отпадането на цигарите е въпрос на време, само че пушачите би трябвало да могат да получат цялостната и достоверна научна информация за новите никотинови произведения – какви са рисковете и преимуществата и какво значи това за здравето им.



Източник: GTNF

В момента това среща опозиция от избрани регулации, а дезинформационната кампания се случва единствено в областта на понижената щета от тютюнопушенето, само че не и когато става дума за останалите рискови държания на хората, акцентира доктор Фарсалинос, който от години изследва въздействието на електронните цигари и продуктите с нагряване на тютюн върху свои пациенти с кардиологични проблеми. Подходът във всички категории  е идентичен и по тази причина не би трябвало да има разлика във усещанията по отношение на подсладителите вместо захар и електронните цигари вместо цигарите, изяснява той. 

„ Никога не сме били осведомени изцяло за нищо, което сме употребили. Хубаво е да имаме информация за дълготрайните резултати на тези артикули, само че какво да се прави дотогава? “, пита кардиологът и добавя, че в страните, в които  електронните цигари срещат отпор, офанзивата е с аргумента „ тъй като няма данни за дълготрайното им въздействие “. 

„ В същото време не вършат това за посладителите, които заместват захарта при диабетиците – за тях също няма дълготрайни прогнози дали усъвършенстват положенията, само че го вършат на основата на общите изследвания “, аргументира се Фарсалинос, чийто изследвания сочат, че индикаторите на пациентите, които стопират цигарите и минават на алктернативи с понижена щета, се трансформират съществено в позитивна посока. 

Дезинформацията и възбраните по отношение на връзката във връзка с никотиновите артикули нанася съществени вреди. Първото място, на което хората търсят информация е интернет – по този начин постъпват 70% от американците.



Източник: GTNF

„ Трябва да осигурим достоверна информация за преимуществата на понижената щета на хората, които желаят да спрат да пушат, само че не могат да се откажат сами. При търсене излизат всевъзможни отговори и сега измежду огромна част от пушачите е публикувано мнението, че електронните цигари са по-вредни или нездравословни колкото цигарите, което не дава отговор на истината “, казва и ученият и регулаторен експерт Карен Герлач. 

Трябва да им помогнем да вземат решението по какъв начин да спрат да пушат. Предимствата на новите никотинови артикули не са преимущества, когато тази информация не може да стигне до хората, показва Герлач. 

В страни като Япония и Швеция, които поддържат регулаторно бездимните други възможности, към този момент са налице и преимуществата от тяхното всеобщо потребление вместо всеобщо тютюнопушене. В Япония се следи фрапантен спад на продажбите на цигари след навлизането на IQOS на пазара, а национално изследване регистрира и понижаване на хоспитализациите по диагнози, свързани с пушенето. В Швеция използването на снус – оралните торбички с никотин, направи по този начин, че страната да бъде с най-нисък брой пушачи в Европа – към 7% от популацията и с минимум заболели от рак на белия дроб.  

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР