Да живеем в голям град има своите положителни страни, и

...
Да живеем в голям град има своите положителни страни, и
Коментари Харесай

5 места в Европа, където автомобилите са забранени

Да живеем в огромен град има своите позитивни страни, и те не са една или две. Има обаче и значително дефекти. Един от тях е по-замърсеният въздух, поради съществуването на доста коли. Но по света има места, където не можем да забележим коли, тъй като са неразрешени. Освен остров Хидра в Гърция, за който неотдавна писахме, да забележим още четири такива места в Европа, които ни разкриват от En-Vols.

Хидра, Саронически острови, Гърция

Гърция притегля хиляди и хиляди гости всяка година, които идват поради красивите пейзажи и богатото завещание на страната. И Хидра, ситуирана единствено на няколко километра от континентална Гърция, близо до Атина, е мечтаното място за всеки за отмора от забързания темп на всекидневието.

Без коли, напредването в Хидра се прави пешком или с лодка. Можем да се разходим свободно из улиците в рустикален жанр с варосани къщи, до момента в който гледаме Средиземно море оттатък. Не е изненадващо, че доста художници идват в Хидра, с цел да търсят ентусиазъм. Островът си е спечелил репутацията на креативно леговище.

Стюршьо, Швеция

Стюршьо е бижуто на архипелага Гьотеборг. Разположен в западната част на Швеция, това е обаятелен остров с цветни къщи, зелени гори и интимни, изолирани плажове. Може би най-голямото му преимущество е неналичието на коли. Тук всичко е мир и успокоение в нежния темп на птичи песни. Водата доближава към 20-22 градуса по Целзий през лятото, а предлаганото настаняване нормално включва и закуска към нощувката. Това е идеалната дестинация за отмора и презареждане, единствено на 20 минути от втория по величина град в Швеция.

Аликуди, Еолийски остриви, Италия

Предпочитаният превоз на този остров са мулетата. На Аликуди на процедура няма пътища. Със своите каменни стълби, околния звук на вълните и камбанариите на двете църкви на острова, това италианско леговище на мира, с население от към 150 души, е девствена територия. Западната част на острова е изцяло недостъпна. Тъй като Аликуди е много изолиран, дълго време хората го считат за затвор. Днес обаче това е известна ваканционна дестинация и идеалното място да презаредим батериите си.

Първич, Хърватска

От 698 хърватски острова единствено 66 са обитаеми и множеството от тях са налични с кола. Изключението? Първич. Разположен на 45 минути с ферибот от Шибеник, островът разрешава достъп единствено на коли за незабавна помощ и трактори на локални фермери. На никой различен автомобил не е разрешено да нарушава спокойната среда на този дребен остров, който е сврян на хърватския бряг на Адриатическо море. Някога Първич е принадлежал на богати благороднически фамилии, един от чиито членове е Фауст Вранцис - историк и откривател на парашута. На острова има музей, отдаден на него.

Понтеведра, Испания

Преди 24 години този град в испанската провинция Галисия, на няколко километра от Сантяго де Компостела, не разрешава колите. Без да се чува нито един клаксон, през днешния ден Понтеведра може да се прекоси (пеша) за по-малко от 25 минути. Независимо от това, Понтеведра е деен град с неповторимо завещание, със забележителности като базиликата Санта Мария и църквата на Богородица Пилигрим, които са междинни спирки за пътуващите по португалския маршрут на Камино де Компостела. В Понтеведра културата се приема доста съществено. Градският музей, отдаден на религиозната иконография и актуалната живопис, провокира любознанието на посетителите, които по-късно могат да се насладят на прелестна храна в питейните заведения и заведенията за хранене на оживения централен площад на града.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР