Да изпаднеш от средното съсловие в долната прослойка на обществото

...
Да изпаднеш от средното съсловие в долната прослойка на обществото
Коментари Харесай

Дойче веле: Средната класа в Германия се стопява

Да изпаднеш от междинното съсловие в долната каста на обществото - през последните години много германци претърпяха този призрачен сън. Според ново проучване на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), извършено взаимно с немската фондация " Бертелсман ", от ден на ден германци изпадат в беднотия. През 1995 година 70% от хората в Германия са принадлежали към групата жители със междинни приходи, а през 2018 година те са били едвам 64%.

Трудно е, в случай че печелиш под 2000 евро на месец
Германия: Нови правила за работни визи на хора от Западните Балкани
Посолството на Германия в Тирана разгласява нови правила за издаването на работни визи поради невъзможността да бъдат обслужени всички ж...

Особено тежко обиден от обществената деградация е най-долният пласт на междинната класа, където приходите така и така към този момент са ниски. Става дума за фамилии с двама възрастни и две деца, в които чистите приходи са сред 3000 и 4000 евро. Или за живеещи независимо лица с чисти приходи сред 1500 и 2000 евро месечно.

Авторите на проучването установяват тревожния факт, че в интервала 2014-2017 година всеки пети човек в Германия на възраст сред 18 и 64 години е пропаднал до най-ниския пласт на обществото - и към този момент е безпаричен или застрашен от беднотия. Има признаци, че пандемията в допълнение форсира тази наклонност. Защото от началото на 2020 година насам много хора със междинни приходи изгубиха работните си места.

Ако погледнем сравнителните интернационалните данни от проучването на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, ще установим, че единствено в три страни междинната класа се топи по-бързо, в сравнение с в Германия: в Швеция, Финландия и Люксембург. В Германия обаче изключително застрашени са младежите, чийто дял измежду получаващите междинни приходи понижава много по-бързо. Преди 40-50 години младежите в Германия доста по-лесно се добираха до междинната класа, в сравнение с през днешния ден.

В това отношение все по-важна роля играе образованието. През последните години изключително отчетливо спада делът на младежите със приблизително или по-ниско обучение, които съумяват да получат междинни приходи. " Изоставането в образованието, провокирано от пандемията, незабавно би трябвало да се навакса, тъй като другояче за доста младежи достъпът до междинната класа ще бъде в допълнение усложнен ", предизвестяват създателите на проучването.
Германия обмисля произвеждане на водород взаимно с „ Газпром “
Властите на немската федерална провинция Мекленбург-Предна Померания и " Газпром " договарят за опцията за създаване на цех з...

Но има и други аргументи за топенето на междинната класа. Една от главните е прекомерно ниското възнаграждение в редица браншове. Днес една шеста от хората, живеещи в домакинство със междинни приходи, работи в сегмента на най-ниското възнаграждение. При хората от най-ниския социално-икономически пласт на обществото това е още по-често срещано. А на всичкото от горната страна от сегмента с най-ниско възнаграждение доста по-трудно се прескача в по-добре платени специалности.

Да подобрим трудовите условия за дамите

Организацията за икономическо сътрудничество и раз и фондация " Бертелсман " са безапелационни, че междинното съсловие има потребност от сериозна поддръжка. За да се реализира тази цел, би трябвало да се отстранен някои бариери на трудовия пазар, приканват откривателите. Така да вземем за пример хората, които работят на кратко работно време, би трябвало да получават повече шансове за придобиване на спомагателна подготовка. Освен това е доста значимо да се усъвършенства качеството на работните позиции, в които са заети най-вече дами, както и методът към самите работнички. В специалностите, където работят най-вече дами - да вземем за пример болногледачки, санитарки - непременно би трябвало да се вдигнат възнагражденията, безапелационни са специалистите.

Те акцентират, че през днешния ден работят повече дами, в сравнение с преди. Но в множеството случаи - с по-малко часове седмично, а и постоянно на позиции, които изискват по-ниска подготовка от тази, която имат. Авторите на изследването заключават: " Ако желаеме да подсилим междинната класа, безусловно би трябвало да подобрим трудовите условия за дамите ".

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР