Да изостави САЩ и да се премести близо до френските

...
Да изостави САЩ и да се премести близо до френските
Коментари Харесай

„Животът стана твърде скъп“: 60-годишна американка зарязва САЩ за френско селце

Да изостави Съединени американски щати и да се реалокира покрай френските Пиренеи не е било част от житейския проект на Тейлър Барнс. Но защото разноските за живот в Съединени американски щати нарастват, а 60-годишната художничка от Лос Анджелис се бори да откри налично място, където да може да поддържа други създатели, тя стартира да мисли за нов живот в чужбина.

През 2021 година Барнс, която е разведена и има една щерка, се реалокира в средновековното селце Саисак, в района Од във Франция, покрай планинската верига Монтана Ноар, написа Си Ен Ен.

Снимка: Internet

„ Наред с доста други неща, обмислях къде бих желал да изживея последната четвърт от живота си. Животът в щатите стана прекомерно безценен. Усетих, че селото е образно вдъхновяващо, заобиколено от гори от дъб и бор, толкоз доста типове диви птици, които не мога да преброя, и две реки, които се стичат по ждрелата от двете страни на замъка “, споделя Бранс.

Преместването в друга страна рядко е елементарно, само че художничката счита, че това отдалечено място в Южна Франция ще бъде идеалното за осъществяване на резидентските ѝ стратегии, предоставяйки на създателите място, където да се развиват и да се усещат въодушевени.

„ В Съединени американски щати недвижимите парцели и разноските за живот бързо правеха това невероятно “, споделя тя.

Снимка: Internet

Барнс, която е прекарала целия си живот, живеейки покрай океана, споделя, че е почувствала „ прочувствен резонанс “, когато за първи път е посетила Саисак през 2018 година и девствената местност на селото ѝ е напомнила за крайбрежна Калифорния.

Построен върху гранитна канара, от селцето се открива впечатляваща панорама към Пиренеите - веригата от върхове, разделяща Франция и Испания - и долината под тях. Древен феодален палат свързва селото и планината, създавайки приказно чувство.

Снимка: Internet

„ Франция ми се стори като дом “, прибавя тя и изяснява, че гледката от Саисак има същото „ прочувствено влияние “ за нея, както безграничната панорама към океана.

За да ограничи вероятността от ненужни забавяния по време на процеса на пренасяне, Барнс наема съветник, който да ѝ помогне да се ориентира в системата, и прибавя, че това са били най-хубавите пари, които в миналото е харчила.

„ Той ми оказа помощ да получа визата си, телефона си, банковата си сметка, застраховката на постройката ми и отговори на неотложни въпроси за налозите и всичко друго, което породи “, споделя тя.

Сега домът ѝ е остарял ресторант за раци

През 2019 година Барнс купува зарязан ресторант за раци и го трансформира в резиденция 3.1 Art Sassaic, където артистите могат да останат и да споделят хрумвания.

Сградата, която датира от 1900 година, е преустроена по този начин, че да предлага на гостите ѝ оптимално усамотение, с място за осъществяване на уютни вечери и събития.

Последният етаж е изцяло трансформиран в жилищни пространства за гостуващите художници, като всяка стая е проектирана с оптималната звукоизолация, с цел да обезпечи на гостите пространство за централизация.

Гостуващите художници имат достъп до огромно студио, което гледа към дефилето на река Вернасон, заобиколено от диви дъбови дървета и птици.

По време на процеса на възобновяване Барнс е трябвало да се придържа към строги правила, наложени от френските органи за запазване на художественото завещание. За благополучие, проектант по реституция ѝ оказва помощ да се ориентира в процедурите.

Снимка: Internet

Основната дневна зона разполага с огромна открита камина и столова с библиотека за зимни събирания.

„ Кухнята ни е съвременна и тези, които обичат да готвят, са добре пристигнали. Регионът въодушевява кулинарните опити с всички фантастични пазари навън и локални артикули. Удивително е какъв брой доста актьори са склонни да бъдат отлични готвачи “, споделя художничката.

От градинската тераса на парцела, която се употребява за концерти и кино прожекции, може да се стигне до пътека по див скат, водеща до замъка на селото.

За да вземат участие в една от резидентските стратегии, които се организират от пролетта до есента, художниците би трябвало да аплайват с съответен план, по който възнамеряват да работят, до момента в който са в Саисак.

Построено през Средновековието, античното обграждане на селото с неговите каменни стени, калдъръмени пътища се оказва превъзходен източник на ентусиазъм, пренасяйки посетителите на друго място и в друго време.

Някога регионът е бил известна дестинация за художниците импресионисти и евентуално елементи от пейзажа ще са останали непроменени.

Местните са създатели

Местните поданици са формирани от креативен хора и занаятчии: дърводелци, хлебари, готвачи, градинари и билкари.

Културните събития, проведени от Барнс, се посещават от локални поданици и чужденци, най-вече от Англия, Ирландия и Нидерландия.

Откакто се е преместила в Саисак, Барнс споделя, че с наслада е приела по-бавния метод на живот.

Типичният ден за нея стартира рано заран с разходка в гората и към дребното локално езеро с нейното куче.

 Разбито сърце и продаден годежен пръстен: На 89 година жена пътува сама и поучава и ние да го създадем Светът 7 мин. Разбито сърце и продаден годежен пръстен: На 89 година жена пътува сама и поучава и ние да го създадем  40 заведения и 7 басейна: Най-големият круизен транспортен съд отплава на първото си странствуване (СНИМКИ и ВИДЕО) Светът 3 мин. 40 заведения и 7 басейна: Най-големият круизен транспортен съд отплава на първото си странствуване (СНИМКИ и ВИДЕО)  Защо е значимо да научите съществени изречения на локалния език? Advertorial 5 мин. Защо е значимо да научите съществени изречения на локалния език?  Сезонът на пътуванията: Избираме все по-дълги екскурзии и по-често с рейс България 2 мин. Сезонът на пътуванията: Избираме все по-дълги екскурзии и по-често с рейс  Екзотични острови, които ще ни оставят без мирис Advertorial 3 мин. Екзотични острови, които ще ни оставят без мирис  Разбито сърце и продаден годежен пръстен: На 89 година жена пътува сама и поучава и ние да го създадем Светът 7 мин. Разбито сърце и продаден годежен пръстен: На 89 година жена пътува сама и поучава и ние да го създадем  40 заведения и 7 басейна: Най-големият круизен транспортен съд отплава на първото си странствуване (СНИМКИ и ВИДЕО) Светът 3 мин. 40 заведения и 7 басейна: Най-големият круизен транспортен съд отплава на първото си странствуване (СНИМКИ и ВИДЕО)  Защо е значимо да научите съществени изречения на локалния език? Advertorial 5 мин. Защо е значимо да научите съществени изречения на локалния език?  Сезонът на пътуванията: Избираме все по-дълги екскурзии и по-често с рейс България 2 мин. Сезонът на пътуванията: Избираме все по-дълги екскурзии и по-често с рейс  Екзотични острови, които ще ни оставят без мирис Advertorial 3 мин. Екзотични острови, които ще ни оставят без мирис Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР