Да излезеш от горещата душ кабина директно в студената баня

...
Да излезеш от горещата душ кабина директно в студената баня
Коментари Харесай

Мъж за малко не умря заради алергична реакция към студения въздух след горещ душ

Да излезеш от горещата душ кабина непосредствено в студената баня може и да ви се коства като нещо обикновено и релативно безвредно, само че не и за този мъж от Колоардо, който едвам не умира, откакто получава сериозна алергична реакция към ниските температури.

34-годишният мъж припада незабавно откакто излиза от душа, а фамилията му го открива на пода на банята – това сочи проучване по тематиката, оповестено на 27 октомври 2020 година в The Journal of Emergency Medicine .

Дишането му е било затруднено, а по кожата си е имал голям брой обриви – с други думи, преживявал е животозастрашаваща алергична реакция, известна като анафилаксия.

Когато парамедиците идват в дома му, фамилията ги осведоми, че мъжът и преди е имал алергични реакции към студеното време (например обриви), само че в никакъв случай анафилаксия. Те се появяват за първи път, малко откакто се реалокира от Микронезия (която има екваториален климат) в Колорадо, където температурите са много по-ниски.

Парамедиците стабилизират мъжа с епинефрин и О2 и го откарват в незабавно поделение. Когато идва в болничното заведение, той към този момент има обриви по цялото си тяло и стартира да се поти щедро.

Диагнозата на лекарите е студова уртикария – алергична реакция на кожата след излагане на студени температури (включително леден въздух или студена вода). Хората могат да развият сходни признаци и след потреблението на студени храни или питиета.

Най-често срещаните признаци са зачервяване и сърбящи обриви, само че при по-сериозни случаи хората може да изпаднат в анафилаксия, при която кръвното налягане спада съществено, дихателните пътища се стесняват и дишането се затруднява.

Тези по-остри признаци се демонстрират, когато цялото тяло се изложи на студа – да вземем за пример когато хората плуват в студената вода. В случая с мъжа – когато излиза от душа, цялото му тяло е било изложено на студения въздух.

Лекарите удостоверяват диагнозата му чрез така наречен „ тест с ледче “, при който ледено кубче се слага върху кожата на човек за 5 минути. Ако пациентът развие изпъкнал червен обрив на мястото на контакта, диагнозата по всяка възможност е точно студова уртикатия.

Все още не знаем какъв брой постоянно срещано е това положение. Проучване в Европа открива, че то може да бъде намерено у 0,05 % от хората (според данни на Националните здравни институти на Великобритания). Анафилактичните реакции се срещат доста по-рядко от обривите.

В множеството случаи главната причина за положението е незнайна. Понякога обаче то може да бъде наследено – т.е. хората са генетично предразположени към него. При други студовата утикария се провокира от фактори, засягащи имунната система – да вземем за пример вирусна зараза или избрани типове рак.

Когато тялото е изложено на мраз, имунната система отделя химикали, наречени хистамини. Те от своя страна провокират възпалителния отговор.

След като лекарите дават на мъжа от Колорадо антихистаминови и стероидни препарати, положението му се усъвършенства. При изписването му го поучават да заобикаля излагането на студена вода и му предписват инжекции с епинефрин, които оказват помощ при анафилактичните реакции.

Източник: Live Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР